xID fra BankID – automatisk innlogging uten koder og passord

4 ting du må vite om BankID uten passord

Du kan prøve xID allerede nå.

KAN BLI UTBREDT: Foreløpig får du kun brukt xID på BankID sine egne nettsider. Det kan snart endre seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KAN BLI UTBREDT: Foreløpig får du kun brukt xID på BankID sine egne nettsider. Det kan snart endre seg. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Passord kan, som Dinside har skrevet utallige ganger, raskt havne på avveie.

– Og blant unge har det blitt slik at om du ikke vil si passordene dine til vennene dine, så har de ikke tillit til deg, fortalte Norsis-direktør Peggy Sandbekken Heie på IDentitet-konferansen nylig.

​Blant annet derfor har tofaktor-autentisering blitt mer utbredt. Og BankID, med sine kodebrikker og mobilløsninger i tillegg til passord, er trolig Norges mest brukte tofaktor-løsning.

Men nå har BankID rullet ut xID, som skroter både passord og koder.

– Jeg har troen på at folk vil like xID. Snart slipper du å kave med brukernavn og passord på litt færre steder, sa kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID Norge, da hun presenterte løsningen på samme konferanse.

Her er det du trenger å vite.

#1: Slik fungerer xID

Du kan i dag logge deg inn på mange tjenester med Facebook- eller Google-brukeren din. xID er på mange måter det samme, bare for BankID-brukeren din.

  • Hver enhet du ønsker å bruke xID på, for eksempel PC-en din, må først godkjennes for xID. Det gjøres med en tradisjonell BankID-innlogging. Men dette trenger du bare å gjøre én gang per enhet, typisk fra den første xID-siden du bruker.
  • Når du så besøker et nytt nettsted som tilbyr xID-innlogging, vil du første gang bli spurt om du ønsker dette. Svarer du ja, og enheten er BankID-verifisert som forklart over, brukes xID på denne siden framover.
  • Neste gang du besøker samme nettsted, trenger du ikke trykke på eller skrive inn noe for å logge deg inn med xID – om siden har gått for automatisk innlogging, som xID gir mulighet til. Eventuelt får siden en innloggingsknapp som gjør prosessen på ett trykk.
  • Teknologien bak skal være sikrere enn tradisjonelle informasjonskapsler, altså cookies, som er den vanlige måten å løse automatisk innlogging på. Steinsland kaller det «verdens beste cookie», som blant annet skal passe på at ingen kopierer eller endrer den.

#2: Dette skal den brukes til

– xID blir et tillegg til, ikke en erstatning for, BankID, påpeker Steinsland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer