40 grader er ikke nok

Vanlig klesvask tar ikke knekken på bakterier.

- Med ren vask mener vi ikke bare hvit og uten flekker. Vi mener fri for bakterier, sier svensk overlege. Foto: Colourbox.com
- Med ren vask mener vi ikke bare hvit og uten flekker. Vi mener fri for bakterier, sier svensk overlege. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vasker klærne dine på 40 grader og bruker sjelden tørketrommel. Både miljøet og klærne dine vil nok takke deg for dette. Men tro det eller ei, det vil også bakteriene gjøre.

For de trives svært godt i rundt 40 graders temperatur, ifølge Svenska Dagbladet. Bakteriene kan faktisk overleve i flere uker!

Den eneste måten å ta knekken på bakteriene er å vaske på høy temperatur, i tillegg til å bruke tørketrommel. Det kommer fram i en studie utført ved Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Les også:
Kroppsdelene bakterier elsker
Her er det 600 bakterier
Mye bakterier i flaskevann

Mer en bare hvitt og uten flekker

Bakgrunnen for studien er den økte uroen for den massive spredningen av antibiotikaresistente bakterier ved svenske sykehus. Sykehusene jobber stadig med å forbedre hygienerutinene sine, men bakteriespredningen øker likevel - noe som kan koste liv.

Dine vaskevaner

Hvilken temperatur har du vanligvis når du vasker klær? (Avsluttet)
40 grader eller mindre(56%) 1069
60 grader(32%) 610
60 grader eller høyere(12%) 230
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I Sverige ser man at også eldresentre rammes av resistente bakterier, trolig fordi rutinene rundt vasking av håndklær, sengetøy samt pasient- og personaltøy ikke er like stramme som på sykehusene.

- Med ren vask mener vi ikke bare hvit og uten flekker. Vi mener fri for bakterier, sier Åsa Melhus, overlege i mikrobiologi ved Akademiska sjukhuset, som var med på studien.

Du er en bakteriebombe

Økt fokus på miljøet

Melhus mener at vårt økte miljøfokus er en av årsakene til at resistente bakterier sprer seg raskt.

- Kravet om å spare energi for å belaste miljøet mindre, sammen med anbefalingene om å bruke lav temperatur ved vasking, gjør definitivt at flere bakterier overlever, inklusive de multiresistente, sier Melhus.

Hun presiserer at vaskemiddel er ikke det som skal til for å få vekk bakterier. Og i hvert fall ikke vasking på lav temperatur:

Når Melhus og co. dyrker forskjellige bakterier i laboratoriene sine, vokser de fleste best rundt 42 grader.

Les også: Du bør vaske mindre

Viktig med tørketrommel

Den beste måten å bli kvitt alle bakterier er å vaske på minst 60 grader i ti minutter, etterfulgt av tørking i trommel på høy varme.

- Ingen sykehusrelaterte bakterier har hittil utviklet resistens mot varme, sier Melhus, som presiserer at spredningen av bakterier øker mest ute blant befolkningen.

- Om det at vi har blitt mer miljøvennlig er årsaken til dette er uklart. Men at bakterier dør lettere ved høy varme er helt klart, avslutter hun.

Studien ble presentert på en konferanse forrige uke, og er utført av det svenske universitetet i samarbeid med svenske Tvätteriförbundet, en bransjeorganisasjon for den svenske vaskenæringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer