Skattemeldingen 2016

400.000 nordmenn har fortsatt ikke åpnet skattemeldingen

Har du sjekket tallene i din skattemelding? Denne sjekklista kan hjelpe deg.

SKATTEMELDING 2016: Den enkleste måten å sjekke skattemeldingen på, er via Altinn-appen. Foto: Berit B. Njarga
SKATTEMELDING 2016: Den enkleste måten å sjekke skattemeldingen på, er via Altinn-appen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

0I begynnelsen av april ble skattemeldingen for 2016 gjort tilgjengelig for norske skatteytere. Men fortsatt er det svært mange som ikke sjekket om tallene i deres skattemelding, er riktige.

Torsdag ettermiddag kan Skatteetaten fortelle at rundt 400.000 nordmenn ennå ikke har åpnet skattemeldingen.

Og nå nærmer leveringsfristen seg med stormskritt.

Siste levering 2. mai

Opprinnelig er leveringsfristen for skattemeldingen 30. april. Men siden 30. april i år faller på en søndag og 1. mai er en offentlig høytidsdag, så regnes det ikke som for sent dersom du leverer 2. mai.

Skatteetaten påpeker og at lønnstakere og pensjonister som har sjekket at alt stemmer, ikke trenger å levere; har du ingen endringer trenger du ikke å sende inn skattemeldingen. I fjor var det 3,6 millioner som benyttet seg ac dette leveringsfritaket.

Har du ennå ikke sett på tallene, bør du gjøre dette.

- Husk at skattemeldingen er forhåndsutfylt, ikke ferdigutfylt. Sett av litt tid for å sjekke at alle opplysningene stemmer, oppfordrer pressesjef Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten.

Fra og med i år har du dessuten større ansvar for at tallene faktisk er riktige.

- Hva risikerer de son ikke sjekker skattemeldingen?

Du kan ende opp med å betale for mye skatt for eksempel, hvis det er fradrag du går glipp av. Om du lar være å sjekke skattemeldingen, går du god for alt som står forhåndsutfylt og som automatisk leveres elektronisk, sier Merete Bergeland Jebsen i Skatteetaten til Dinside.

- I verste fall risikerer du tilleggsskatt. Derfor oppfordrer vi alle til å sjekke skattemeldingen nøye.

Ofte feil i disse fradragene

Ifølge Skatteetaten er det ofte feil i fradrag for reise mellom hjem og arbeidsplass, og fradrag for pendling. Og én av ti av dem som krever et av disse fradragene, gjør feil.

Er du i tvil om hvilke fradrag du har krav på, eller hva du bør se nærmere etter i skattemeldingen? I denne sjekklista fra Skatteetaten får du mange gode tips:

  • Stemmer det du har mottatt i lønn, pensjon eller uføretrygd med det som står oppført i skattemeldingen? Sammenlign årsoppgaven fra arbeidsgiver, NAV eller pensjonsutbetaler med tallene i skattemeldingen. Sjekk også hvor mye du har betalt i skatt.
  • Sjekk at gjeld og formue som er oppgitt stemmer med det du har fått fra banken eller der du har gjeld eller formue.
  • Kontroller at beløp til fagforeninger, gaver til frivillige organisasjoner, pass og stell av barn, borettslag og andre sameier, forsikringsselskaper, aksjer, fond og VPS er korrekt.
  • Har du endrede forhold sammenlignet med i fjor? Kjøpte du eiendom, bil eller båt i 2016? Solgte du aksjer i 2016? Sjekk om dette står riktig oppført.
  • Bor du i boligsameie eller boligselskap? Kontroller at boligverdien er riktig og at du har riktig eierandel. Hvis du sparer i BSU, kontroller at riktig beløp er trukket fra i foreløpig skatteberegning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer