[Les også: Hvitløk beskytter mot flått]
Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet. Flåtten er mest utbredt langs kysten i Sør-Norge. Brorparten av de som er blitt syke fordeler seg på Vest-Agder (9), Aust-Agder (4), Rogaland (7). Telemark (6) og Vestfold (5).
- Antallet som blir syke vil trolig vokse utover sommeren og høsten, ettersom inkubasjonstiden etter et bitt kan vare opptil en måned, sier farmasøyt Marit Andrew i Alliance apotekene. August er flåttens mest aktive måned.
Må fjernes tidlig - Man skal være ekstra påpasselig med flåttbitt. I de fleste tilfellene resulterer bittet kun i en rød hevelse. Men det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig. Sjansen for å få overført bakterier øker dersom den blir sittende fast i mer enn 24 timer, sier Andrew til nyhetsbyrået Newswire.
Hun anbefaler å dra flåtten rett ut med neglene, eller med en egen flåttpinsett som selges på apotekene.
Flåtten er en blodsuger og kan overføre smitte som kan gi sykdommen Lyme borreliose. Synderen er bakterien Borrelia, som i verste fall kan gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger