450.000 nordmenn kan få superrente

Statens pensjonskasse lokker med boliglånsrente til 2,227 prosent nominell rente.

Hvis begge i husstanden er medlem i Statens pensjonskasse, kan dere låne 3,4 millioner til 2,3 prosent effektiv rente.  Foto: PantherMedia
Hvis begge i husstanden er medlem i Statens pensjonskasse, kan dere låne 3,4 millioner til 2,3 prosent effektiv rente. Foto: PantherMedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du medlem i Statens pensjonskasse (= SPK) kan du søke om lån til gunstige betingelser. Du kan låne med sikkerhet innenfor 80 % av markedsverdi, dog maks 1,7 millioner kroner. Er begge i husstanden medlem av SPK kan man søke om totalt 3,4 millioner kroner.

SPK er en tjenestepensjonsordning for ansatte i staten og skoleverket. I tillegg er mange ansatte innen forskning og forvaltning tilknyttet SPK. Du er medlem dersom det står Pensjonstrekk Statens pensjonskasse 2 %, eller lignende, på lønnsslippen din.

Likevel mangler de 395.000 kunder

For selv om det er 450.000 medlemmer som kan få lån hos SPK til 2,3 prosent effektiv rente, så er det faktisk bare 55.000 som har lån gjennom ordningen i dag.

Les også: Staten sponser dette huset med 900.000 kroner

Økende etterspørsel

Til tross for at kun 12 prosent av medlemmene benytter seg av tilbudet, oppgir SPK at søkere må påregne lang behandlingstid på grunn av stor pågang. Behandlingstiden på boliglån til kjøp av bolig er 4 uker. Søker du lån til refinansiering og oppussing må du vente betraktelig lenger.

– Vi har nå 8.000 medlemmer som venter på behandling av sin søknad, og det kan ta 17 uker før søknad om lån, refinansiering eller oppussing er ferdig behandlet. Grunnet økende etterspørsel for lån har vi i løpet av det siste året doblet kapasiteten på saksbehandling. Målet er selvfølgelig å få behandlingstiden ytterligere ned, sier Mette Ystebø Hagen, lånesjef i Statens pensjonskasse til DinSide.

Les også: Spar 600.000 kroner på å velge riktig løpetid på lånet ditt

Noen begrensninger

Lånet kan brukes til tradisjonelle boligformål som kjøp av bolig, forskudd til ny bolig, refinansiering, oppussing og skifteoppgjør ved arv og skilsmisse.

SPK kan imidlertid ikke tilby finansieringsbevis eller mellomfinansiering. Løsningen blir da å benytte tradisjonell bank inntil kjøp og salg av bolig er gjennomført, og deretter refinansiere hos SPK. Det er altså noen begrensninger ved å bruke SPK, men rentedifferansen gjør det vel verdt det.

Renten er faktisk så lav at det lønner seg å låne for å spare til landets beste sparerente

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer