1000 kr seddel utgår

4,7 milliarder snart ugyldige

14. november er siste frist for å bruke de gamle 1000-kronesedlene før de blir ugyldige.

NEI I BUTIKKEN: 14. november blir de gamle 1000-kronesedlene ugyldige - og du får ikke lenger bruke dem i butikkene etter denne datoen. I oktober var det fremdeles 4,7 millioner sedler der ute av den gamle typen - som tilsvarer 4,7 milliarder kroner. Foto: Kristin Sørdal. Video: Tobias Fjeldvang. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For ett år siden, den 14. november i fjor, kom den nye 1000-kroneseddelen. 1000-lappen var sistemann i rekka av nye sedler fra Norges Bank.

De gamle sedlene har vært i sirkulasjon i ett år etter lanseringen av nye sedler - men nå er det snart slutt. 14. november utgår de gamle 1000-lappene.

Det betyr at siste dag for å bruke de gamle sedlene i butikk, er 14. november. Deretter er de ugyldige som betalingsmiddel.

Men det er fremdeles mange sedler av den gamle typen i omløp:

Ifølge Norges Bank var det i slutten av oktober fortsatt 4,7 millioner gamle 1000-kronesedler ute, som i verdier tilsvarer 4,7 milliarder kroner.

- Norges Bank oppfordrer publikum til å bruke den gamle 1000-kroneseddelen eller sette den inn i banken før 14. november, sier Leif Veggum, direktør for kontante betalingsmidler i Norges Bank.

Dette kan du gjøre med sedlene

Veggum sier videre at dersom du er usikker på hvor bankinnskudd kan gjøres, kan du kontakte din bankforbindelse.

- Får du ikke gjort det, eller har nylig utgåtte sedler i andre valører, kan de veksles inn gebyrfritt hos Norges Bank i ti år etter at de gikk ut av sirkulasjon, sier Veggum.

Normalt sett kan du veksle utgåtte sedler ved personlig oppmøte hos Norges Bank i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø. Men dette er nå foreløpig stengt:

- På grunn av coronapandemien tar vi kun imot henvendelser per post, minner Veggum om.

Dette gjør du ved å skrive ut et skjema for veksling av utgåtte sedler og mynter fra nettsidene til Norges Bank, fylle det ut og legge det sammen med pengene i en konvolutt - og sende det i posten til Norges Bank. Du kan se nærmere beskrivelse av dette hos Norges Bank.

Det er gebyrfritt å veksle inn sedler av den nyeste generasjonen utgåtte sedler. For eldre sedler, tilkommer et gebyr.

8,9 milliarder i utgåtte sedler

Som nevnt innledningsvis i artikkelen, finnes det fremdeles 4,7 millioner gamle 1000-kronesedler i omløp. Dette er verdier for 4,7 milliarder kroner.

Men det finnes også mange sedler i andre, allerede utgåtte valører, der ute.

Dette er altså penger som allerede er ugyldige som betalingsmidler - og som må veksles i Norges Bank.

UGYLDIGE: Dette er gamle sedler som er ugyldige - men som det likevel fremdeles finnes mange av ute i norske hjem. Nils S. Aasheim/Norges Bank.
UGYLDIGE: Dette er gamle sedler som er ugyldige - men som det likevel fremdeles finnes mange av ute i norske hjem. Nils S. Aasheim/Norges Bank. Vis mer

Inkludert de snart utgåtte 1000-kronesedlene, er det per i dag utgåtte sedler for en verdi av totalt 8,9 milliarder kroner ute hos det norske folk.

Her er oversikten over antall sedler i den forrige utgaven som fortsatt er i omløp:

  • 50-kronesedler: 10,3 mill. stk.
  • 100-kronesedler: 6,9 mill. stk.
  • 200-kronesedler: 4,8 mill. stk.
  • 500-kronesedler: 4,1 mill. stk.
  • 1000-kronesedler: 4,7 mill. stk.

Ifølge Norges Bank, betyr det at halvparten av 50-kronesedlene der ute fortsatt er av den gamle typen, mens andelen for 100-kronesedlene er 33 prosent, 200-kronesedlene 15 prosent, 500-kronesedlene 11 prosent og 1000-kronesedlene 55 prosent.

- Om du summerer tallene over, kommer du opp i 8,9 milliarder kroner. 4,7 milliarder av dette er altså den utgående 1000-kroneseddelen, forteller Veggum til Dinside.

Kan butikken nekte å ta imot kontanter?

En del steder tar de nå ikke imot kontanter, på grunn av coronaviruset.

- Er dette noe butikkene egentlig kan nekte deg?

- Ifølge sentralbankloven § 3-5 (1) er Norges Banks sedler og mynter tvungent betalingsmiddel i Norge. Finansavtaleloven § 38 sier at forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren, sier Veggum.

- Norges Bank har registrert at denne retten er omdiskutert, og har tidligere, blant annet i brev til Finansdepartementet, gitt uttrykk for at rekkevidda av denne bestemmelsen bør klargjøres, slik at en forbrukers rett til å betale med kontanter ikke kan avtales bort med standardvilkår på steder der varer og tjenester tilbys til allmennheten. Vi har også pekt på at det bør knyttes klarere sanksjonsmuligheter til påbudet, sier Veggum videre.

FINGERBETALING! Vi prøver ut Fingopay. Med denne betalingsløsningen kan du betale med fingeren - men uten fingeravtrykk! Les mer om hvordan det fungerer: https://www.dinside.no/okonomi/her-betaler-du-med-fingeren/67603405 Vis mer

Smitterisiko ved kontanter?

Norges Bank har også fått en del henvendelser fra publikum om smitterisiko ved bruk av kontanter.

- Når det gjelder nekting av kontanter begrunnet med smitterisiko i forbindelse med koronavirusutbruddet, viser vi til Folkehelseinstituttets vurderinger, sier Veggum - og viser til en lengre utredning som du kan lese nedenfor.

- Folkehelseinstituttet uttaler her blant annet at det foreligger ingen indikasjoner på at bruk av kontanter som betalingsmiddel representerer en risiko for spredning av COVID-19, sier Veggum til Dinside.

FHI om smitterisiko ved bruk av kontanter:

«Ut fra gjeldende kunnskap, vurderinger gjort av andre myndigheter og på basis av vår egen kunnskapsoppsummering foreligger det ingen indikasjoner på at bruk av kontanter som betalingsmiddel representerer en risiko for spredning av COVID-19 og det er heller ingen indikasjoner for at bruk av kontanter representerer noe høyrere risiko for kontaktsmitte enn ved PIN bruk. Det bør presiseres viktigheten av å følge de gjeldende smitteverntiltak om god hygienepraksis i befolkningen. Hygienetiltak (god hånd- og hostehygiene) bør utføres hyppig av alle, uavhengig av kunnskap om egen og andres smittestatus. Tiltakene reduserer risiko for indirekte smitte som kan oppstå fra urene hender etter berøring av flater eller gjenstander som kan være forurenset av viruset.» (Kilde: FHI til Norges Bank)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer