Handle i utenlandske nettbutikker

5 feller du må passe deg for i utlandet

Momsgrenser og andre fallgruver kan gjøre det dyrt å bestille varer utenfor Norge.

PAKKE FRA UTLANDET: Skal få bestille varer fra en utenlandsk nettbutikk, er det flere ting du må være klar over. Blant annet at det kan være vanskelig å få den levert på vanlig måte. Foto: Birger Morken / Posten
PAKKE FRA UTLANDET: Skal få bestille varer fra en utenlandsk nettbutikk, er det flere ting du må være klar over. Blant annet at det kan være vanskelig å få den levert på vanlig måte. Foto: Birger Morken / Posten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra Postnord er vi nordensmestre i netthandel: Hele 85 prosent av nordmenn sier at de handler på nett minst én gang i året.

Og halvparten av norske netthandlere bruker også utenlandske nettbutikker, med Storbritannia, USA og Kina som de tre mest populære landene.

Men å handle fra utlandet er ikke uproblematisk for nordmenn. Lovverket bremser handelslekkasjen med moms- og tollbarrierer, og det enorme markedet kan være vanskelig å navigere i.

Her er fem ting du må være klar over før du handler fra en utenlandsk nettbutikk.

#1: Pass deg for momsgrensaDet har blitt krangla mye om den norske momsgrensa. Og da den ble «høyere», ble den også vanskeligere å forså seg på.

  • Du kan handle fra utlandet for opptil 350 kroner inkludert frakt uten å måtte betale moms og eventuell toll. Det betyr at om varen koster 200 kroner, og frakten 149, så er prisen i nettbutikken alt du skal betale.
  • Hvorvidt kjøpet ditt havner over momsgrensa vet du derfor ikke før du har fått regnet ut fraktkostnaden og ser den endelige summen i nettbutikken. Er den over 350 kroner, må du regne med 25 prosent moms pluss potensielt svært høye fortollingsgebyrer. Toll gjelder bare enkelte varer, for eksempel 10,7 prosent på noen klær.
  • Dinside har også skrevet utallige artikler om nordmenn som opplever å få overraskende momskrav etter kjøp de trodde skulle være momsfrie.

#2: Dårligere forbrukerrettigheter

I Norge er vi svært godt beskyttet på nettet, med både forbrukerkjøpsloven og angrerettloven i ryggen. Dermed står du ofte svakere så fort du beveger deg utenfor landegrensene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer