Handle i utenlandske nettbutikker

5 feller du må passe deg for i utlandet

Momsgrenser og andre fallgruver kan gjøre det dyrt å bestille varer utenfor Norge.

PAKKE FRA UTLANDET: Skal få bestille varer fra en utenlandsk nettbutikk, er det flere ting du må være klar over. Blant annet at det kan være vanskelig å få den levert på vanlig måte. Foto: Birger Morken / Posten
PAKKE FRA UTLANDET: Skal få bestille varer fra en utenlandsk nettbutikk, er det flere ting du må være klar over. Blant annet at det kan være vanskelig å få den levert på vanlig måte. Foto: Birger Morken / Posten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tall fra Postnord er vi nordensmestre i netthandel: Hele 85 prosent av nordmenn sier at de handler på nett minst én gang i året.

Og halvparten av norske netthandlere bruker også utenlandske nettbutikker, med Storbritannia, USA og Kina som de tre mest populære landene.

Men å handle fra utlandet er ikke uproblematisk for nordmenn. Lovverket bremser handelslekkasjen med moms- og tollbarrierer, og det enorme markedet kan være vanskelig å navigere i.

Her er fem ting du må være klar over før du handler fra en utenlandsk nettbutikk.

#1: Pass deg for momsgrensa
Det har blitt krangla mye om den norske momsgrensa. Og da den ble «høyere», ble den også vanskeligere å forså seg på.

 • Du kan handle fra utlandet for opptil 350 kroner inkludert frakt uten å måtte betale moms og eventuell toll. Det betyr at om varen koster 200 kroner, og frakten 149, så er prisen i nettbutikken alt du skal betale.
 • Hvorvidt kjøpet ditt havner over momsgrensa vet du derfor ikke før du har fått regnet ut fraktkostnaden og ser den endelige summen i nettbutikken. Er den over 350 kroner, må du regne med 25 prosent moms pluss potensielt svært høye fortollingsgebyrer. Toll gjelder bare enkelte varer, for eksempel 10,7 prosent på noen klær.
 • Dinside har også skrevet utallige artikler om nordmenn som opplever å få overraskende momskrav etter kjøp de trodde skulle være momsfrie.

#2: Dårligere forbrukerrettigheter

I Norge er vi svært godt beskyttet på nettet, med både forbrukerkjøpsloven og angrerettloven i ryggen. Dermed står du ofte svakere så fort du beveger deg utenfor landegrensene.

#3: Forbered deg på budlevering

Norske nettbutikker sender ofte pakken så du finner den på postkontoret eller i nærmeste butikk. Spør du oss, er dette det beste.

 • Alternativet er nemlig budlevering – som høres topp ut, men i praksis kan utvikle seg til å bli en prøvelse. Bud liker å dukke opp på døra di midt i arbeidstida, og vi har også opplevd å bokstavelig talt finne pakker på dørmatta.
 • Det går an å for eksempel bestille budet til jobben din. Da kan du få varen på jobben, og ta den med deg hjem selv.
 • Vi liker aller best å slippe helt unna budlevering. Det er ikke alltid lett hos utenlandske nettbutikker, men ser du valget, kan du ta det før du betaler.

#4: Se opp for falske nettbutikker

I 2016 fortalte Dinside om da 15 år gamle Aurora som skulle kjøpe en Parajumpers-jakke, og endte opp med en piratkopi fra Hongkong. Det er lett å fnyse bort slike historier og tenke at det aldri vil skje deg.

 • Men falske nettbutikker med piratkopierte varer er for det første svært utbredt, og for det andre ganske så godt utformet.
 • Det sikreste måten å finne dem på, er å google etter spesifikke merkevarer. Det sikreste måten å unngå dem på, er å gå til butikken du stoler på først, og så finne varen.
 • Husk å gjøre undersøkelser rundt nettbutikken du vurderer å handle fra. Google den og sjekk andres erfaringer, snakk med venner om butikker de stoler på og vær spesielt på vakt om du skal kjøpe merkeklær.

#5: Sjekk prisene

Mange tenker at de skal handle fra utlandet for å spare penger. Men det er ikke slik at alt er billigere i utlandet, og vinninga kan fort gå opp i spinninga.

 • Skal du kjøpe for eksempel kjøpe én Bluray, som ofte er billigere fra for eksempel England, kan det absolutt være noe å hente. Men skal du kjøpe elektronikk, har vi faktisk et ganske gunstig prisbilde her til lands – spesielt når man tar inntektsnivået med i regnestykket.
 • Dessuten må du huske at alle kjøp over 350 kroner inkludert frakt kan bli langt dyrere enn du trodde, når moms og uforutsigbare fortollingsgebyrer kommer på toppen. Bruk tjenester som Dinsides importkalkulator for å sjekke hva prisen minst kommer på, og sammenlikne dette med norske priser hos Prisjakt.no eller Prisguide.no.
 • Alt dette, sammen med forbrukerrettighetene du risikerer å miste, gjør at vi i Dinside foretrekker norske nettbutikker for det vi finner der, og utenlandske nettbutikker for alt de rett og slett ikke har. For utlandet slår oss alltid på utvalg, men slettes ikke alltid på pris.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer