5 gode råd mot halsbrann

Juletiden med mye god mat og godt drikke er ofte en prøvelse for magen, som igjen kan føre til plagsom halsbrann. Men det er ikke så vanskelig å unngå.

Publisert
Sist oppdatert

Halsbrann er en lidelse vi er spesielt utsatt for i julen, med all den gode maten og de sene kveldene med konjakk og akevitt.

I følge professor Jan Gunnar Hatlebakk ved medisinsk avdeling på Haukeland sykehus i Bergen, blir en halv million nordmenn så hardt plaget av halsbrann at det forringer livskvaliteten.

Dersom du er en av dem, er rådet fra ekspertene at du oppsøker lege dersom du blir plaget mer enn to dager i uken.

ForebyggingFor deg som ikke har vært borti problemet er det en del du kan gjøre for å unngå det. Det kan være spesielt lurt nå i julen, da legekontoret ofte er stengt og en medisinsk fagperson kan være vanskelig å få tak i.

- Mange mennesker opplever å få halsbrann i løpet av juleferien fordi de fråtser i mat og drikke, sier overlege Jørgen Jahnsen ved Aker universitetssykehus i Oslo.

- Dersom symptomene vedvarer til etter juleferien, bør man gå til legen som kan forskrive mer effektiv behandling.

Brenner i brystet- Man får halsbrann hvis lukkemekanismen mellom spiserøret og magesekken ikke fungerer slik den skal. Dermed kommer syre fra magesekken opp i spiserøret, og gir en brennende følelse i halsen og brystet, sier Jahnsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.