5 like farlig som 40

Den er ingen vits i å kutte ned på røyken. Risikoen for kreft, hjerteinfarkt og kronisk bronkitt er like stor som før, ifølge en ny dansk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

I studien har forskerne fulgt 20.000 røykere i 15 til 20 år. I snitt hadde deltakerne i undersøkelsen redusert fra 20 til åtte sigaretter daglig, uten at det ble påvist noen annen gevinst enn den økonomiske, skriver VG.

-Det er rett og slett ikke mulig å oppnå en helsemessig gevinst ved å redusere på røykingen. Man må slutte helt før risikoen for å bli syk blir mindre, fastslår lege Nina Skavlan Godtfredsen ved Bispebjerg Hospital i København.

Hun er en av forskerne bak den første store undersøkelsen som er gjort i verden om helsegevinst ved røykereduksjon.

Både hun og hennes kolleger hadde ventet å finne en viss helsemessig gevinst ved å redusere på røykingen.

- Der tok vi feil. Det er absolutt ingen sammenheng, fastslår Godtfredsen.

- Forklaringen er at mange røyker på en annen måte, med flere og dypere trekk for å få den effekten de fikk da de røykte mer, sier Godtfredsen.

Hun legger til at systemet aldri blir «helt rent» før man slutter å røyke. Dermed vil heller ikke kroppen begynne å restituere seg før nikotinen er ute av blodet for godt.
(NTB)

Mozon.no, 16.04.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer