50-øringen blir ubrukelig

Om noen måneder kan du ikke lenger betale med den norske 50-øringen.

Ifølge Norges bank er det 370,5 millioner 50-øringer i sirkulasjon per dags dato. Fra mai 2012 blir alle disse ubrukelige som betalingsmiddel. Foto: Per Ervland
Ifølge Norges bank er det 370,5 millioner 50-øringer i sirkulasjon per dags dato. Fra mai 2012 blir alle disse ubrukelige som betalingsmiddel. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. mai 2012 opphører 50-øringen som gyldig betalingsmiddel i Norge. Det betyr at du ikke lenger kan bruke den lille kobbermynten ved kontante betalinger etter denne datoen.

Hovedgrunnen til at mynten trekkes tilbake, er at folk i mindre grad bruker den til å betale med. Myntene blir i stedet liggende nedstøvet i skap og skuffer.

– Den brukes i butikker for å gi igjen veksel, mens kundene i stor grad legger mynten til side i stedet for å bruke den ved senere betalinger. Dette betyr at Norges Bank må produsere et stort antall 50-øremynter selv om det i utgangspunktet er mer enn tilstrekkelig antall mynter i omløp, melder Norges Bank.

Ved utgangen av januar i år var det nesten 370,5 millioner 50-øringer i sirkulasjon, ifølge Norges Bank. Dette tilsvarer verdier for rundt 185,25 millioner kroner.

LES OGSÅ: Skjulte budskap, tilfeldige kruseduller - eller kunst? Dette betyr myntene dine

Her kan du levere 50-øremynter etter 1. mai 2012:

Norges Banks hovedkontor i Oslo:

Postboks 1179 Sentrum, 0107 Oslo Besøksadresse: Bankplassen 2

Publikum kan også henvende seg til Norsk Kontantservice AS (NOKAS) i Bergen, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Telefon 815 00 339.

Norges Banks depoter driftet av NOKAS:

Tromsø Postboks 489, 9255 Tromsø Besøksadresse: Bankgata 9/11

Trondheim 7005 Trondheim Besøksadresse: Peter Eggesplass 2

Bergen Postboks 4132 Dreggen, 5835 Bergen Besøksadresse: Bradbenken 1

Stavanger Postboks 210, 4065 Stavanger Besøksadresse: Strandsvingen 10


Norges Bank vil ha pengene i ti år til

Har du 50-øringer liggende hjemme og støve bort, bør du altså ta en aldri så liten opprydding. Når mai kommer er det for sent å bruke mynten i vanlige butikker og banker.

– Dersom du sitter på mange 50-øringer som du ikke ønsker å beholde, bør du bruke disse ved betalinger eller veksle dem inn hos din bankforbindelse innen denne datoen, skriver Norges Bank på sine nettsider.

Sentralbanken er på sin side pliktig til å ta imot myntene en god stund til. Norges bank lar deg innløse mynten i ti år til, det vil si frem til 1. mai 2022.

Men husk at ved normalt prisstigning vil myntene tape seg i verdi, slik at det lønner seg å bli kvitt dem så fort som mulig.

LES OGSÅ: Kontanter i lommeboken kan være gull verdt

Myntaksjon fra Kreftforeningen

Vil du lette på samvittigheten, og gi gamle 50-øringer nytt liv, kan du gi pengene til et veldedig formål. Akkurat nå har Kreftforeningen en kampanje, der de oppfordrer alle til å grave frem sine bortgjemte og -glemte mynter, og støtte en god sak.

50-ØRINGEN

 • Utgitt: 16. september 1996
 • Diameter: 18,5 mm
 • Tykkelse: 1,7 mm
 • Vekt: 3,6 g
 • Legering: 97% Cu, 2,5% Zn, 0,5% Sn
 • Rand: Glatt

  (Kilde: Norges Bank)

 • – Hvis hver nordmann leverer inn bare tre små 50-øringer blir det faktisk hele 7,5 millioner til Kreftforeningens arbeid. Rydd skuffene hjemme for 50-øringer, samle dem opp og fra 1. mai kan du gå i DNB, Sparebank 1 og Sparebanken Pluss sine filialer og levere inn 50-øringene dine til kreftsaken, skriver Kreftforeningen på Facebook.

  De oppfordrer også bedrifter og foreninger til å starte fellesinnsamlinger av de snart pensjonerte myntene.

  – Arranger en oppsamlingsdag på jobben, eller i barnas skoleklasse, barnehage et cetera, så slipper hver og en å gå i banken med sine mynter, oppfordrer Kreftforeningen.

  LES OGSÅ: Har du sett hva som er nytt på mange bankkort?

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer