- 50-øringen bør fjernes

Det er på tide å pensjonere den upopulære kobbermynten.

Svenskene kvitter seg med sin 50-øring i år. Det er ikke mange grunner til at Norge ikke skal gjøre det samme, mener DinSides kommentator. Foto: Per Ervland
Svenskene kvitter seg med sin 50-øring i år. Det er ikke mange grunner til at Norge ikke skal gjøre det samme, mener DinSides kommentator. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter oppfordringen fra den svenske sentralbanken, Sveriges Riksbank, har den svenske nasjonalforsamlingen kommet frem til at det ikke lenger er rom for 50-øringen i svenske lommebøker. Som følge av dette opphører svenske 50-øringen som lovlig betalingsmiddel i Sverige fra 30. september i år. En genial beslutning, som Norge bør følge etter.

Norges Bank forteller at de gjør en kontinuerlig vurdering av hvilke betalingsmidler som skal gjelde i Norge, og så er det opp til de folkevalgte å ta det avgjørende valget om hvilke mynter og sedler som skal fylle norske lommebøker. Det burde ikke være noen tvil om at at vi bør følge svenskenes eksempel.

Det kanskje viktigste argumentet for å fjerne 50-øringen, er at folk ikke bruker den lenger. Og nei, dette er ikke bare en myte vi slenger ut, det er faktisk et reelt problem. Hvert år produserer Norges Bank rundt 20 millioner 50-øringer, hvor svært mange av dem forsvinner i systemet.

I motsetning til andre mynter, blir ikke 50-øringen sirkulert i stor grad, bekrefter Norges Bank til DinSide. Hvor myntene ender opp er vanskelig å si, men av egen erfaring må det være lov å tippe at de blir liggende i bunnen av skuffer og skap. Verdien av disse er isolert sett ikke så mye for hver enkelt person, men samlet sett er det antageligvis millioner av kroner som går til spille.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.