500 kroner etter skatt

Det er ikke sikkert du vil merke så mye til renteøkningene med det første.

Hvor mye blir det egentlig? Mange nordmenn vil ikke merke mye til renteøkningen med det første. Foto: Colurbox.com
Hvor mye blir det egentlig? Mange nordmenn vil ikke merke mye til renteøkningen med det første. Foto: Colurbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange boliglånskunder fikk med seg at Norges Bank økte styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i forrige uke.

Og i går kom meldingen om at første norske storbank setter opp renten med tilsvarende størrelse. Kunder med rente på 3,5 prosent skal, etter de obligatoriske seks varslingsukene, i stedet betale 3,75 prosent rente. Hva innebærer dette for Ola Nordmann?

Ligningstallene for 2009 (de siste tilgjengelige) viste at nordmenn i snitt har 537.800 kroner i gjeld. Hvis denne gjelden betales i form av et annuitetslån, og den resterende nedbetalingstiden er 20 år, vil renteendringen utgjøre 861 kroner, eller 485 kroner etter skattefradrag, per år.

Sjekk for ditt lån

Men det er selvsagt mange husholdninger som har svært mye mer gjeld enn gjennomsnittsgjelden blant nordmenn. Har du for eksempel 1,5 millioner i lån, og får den samme renteendringen som i eksempelet over, så vil du måtte betale 2.402 kroner mer per år før skatt.

Derfor bør du undersøke hva renteendringen har å si for ditt lån.

KALKULATOR: Så mye mer må DU betale

Husk også at Norges Bank har planer om å øke renten ytterligere og at fem-seks prosent rente regnes som et normalnivå i norsk økonomi.

Må vente seks uker

Banken kan ikke bare sette opp renten din over natten. Her er noen punkter du kan merke deg om renteendring og boliglån:

 • Seks ukers-fristen: Når du får et brev fra banken din, enten per post eller i nettbanken, om at de vil sette opp renten, så vær klar over at det bare er for nye kunder at dette skjer umiddelbart.

  Banken må vente seks uker fra de varsler deg til de endrer renten på lånet ditt.

 • Alle rentene øker:Når banken setter opp renten, så gjelder det ikke bare lånerentene, men også innskuddsrentene. Sparekunder vil altså få glede av renteøkningene som nå kommer.

  Konkurransen i det norske bankmarkedet er sterk, og bankene følger hverandre tett. Når en bank setter opp renten, er det sannsynlig at flere vil gjøre det samme. Du bør likevel følge med på egne rentebetingelser for å sikre at du ikke betaler unødvendig mye for lånet ditt.

 • Billige lån: - Norske boliglån er billige, sa Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities til DinSide i forrige uke.

  Selv om den norske styringsrenten den siste tiden har vært høyere enn styringsrenten i andre vestlige land, vil du slite med å finne boliglånsrenter langt nede på 3-tallet slik vi har hatt i Norge den siste tiden. Norske banker har lave marginer på sine boliglån sammenlignet med andre land.

 • Men mye gjeld: Selv om nordmenn får gunstig rente i banken, er det grunn til å være på vakt. Gjeldsveksten i norske husholdninger har over mange år vært mye høyere enn lønnsveksten, og samlet gjeld er nå mer enn dobbelt så stor som samlet disponibel inntekt, ifølge rapporten Finansielt utsyn 2011 utarbeidet av Finanstilsynet.

  Dette er høyt både i historisk målestokk og sammenlignet med andre land. Fordi de fleste boliglån har flytende rente i Norge, vil økt rente slå umiddelbart ut i husholdningenes forbruk. Beregninger gjort av SSB viser at husholdningens økonomi er svært følsom for renteendringer.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer