5000 nordmenn i faresonen

Denne slankepillen kan gi alvorlige bivirkninger.

Publisert
Sist oppdatert

Etter å ha vurdert slankepillen Acomplia har de europeiske legemiddelmyndighetene (EMEA) kommet frem til at risikoen ved å ta pillene er langt høyere enn fordelene.

- Virkningen av slankepillen Acomplia er mindre enn antatt og jeg råder folk som bruker denne pillen å oppsøke legen sin for å få vurdert ny behandling. Vi har to andre godkjente slankepiller, Xenical og Reductil, som kan foreskrives til overvektige, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Riskoen for psykiatriske lidelser er fordoblet hos pasienter som bruker Acomplia sammenlignet med placebo. I dag behandles drøyt 5.000 norske pasienter med dette legemiddelet.

Les også: Denne maten gjør deg slank

Alvorlige bivirkninger
Etter at pillene kom på markedet i 2006 har det kommet en rekke rapporter om økning i alvorlige psykiske lidelser, samt flere selvmord. I tillegg begikk fem personer som var med i en studie med pillen selvmord i juni og august i år. I gruppen som fikk placebo ble det meldt om ett selvmord. Totalt deltok 36.000 personer i studien.

Etter å ha gjennomgått all tilgjengelig dokumentasjon om produktet, mener EMEA at alvorlige psykiatriske lidelser kan være langt mer vanlig ved bruk av medisinen enn man antok da legemiddelet ble godkjent.

Steinar Madsen opplyser at amerikanske myndigheter aldri har godtatt pillen for salg.

Les også: Snart amerikanske tilstander

Ingen akutte hendelser
Legemiddelprodusenten sanofi-aventis sier at det ikke er noen dramatikk bak EMEAs avgjørelse.

- Det er ingen akutte hendelser som ligger til grunn for den midlertidige stoppen i bruken. Vi setter pasientens sikkerhet først og har tidligere sendt informasjon til helsepersonell i Norge vedrørende bivirkninger og forsiktighetsregler med dette medikamentet, sier medisinsk direktør Jon Sigurd Riis i sanofi-aventis til DinSide Helse.

Les også: Stor midje er livsfarlig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer