50.000 borteboende studenter skal kontrolleres

Må dokumentere at de ikke bodde hjemme i 2014.

BORTEBOER? Har de faktisk bodd et annet sted, eller fortsatt residert hjemme? Nå skal de kontrolleres av Lånekassen. Foto: IKEA
BORTEBOER? Har de faktisk bodd et annet sted, eller fortsatt residert hjemme? Nå skal de kontrolleres av Lånekassen. Foto: IKEA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studenter som oppga til Lånekassen at de var borteboere i 2014, og dermed kan få gjort om lån til utdanningsstipend, må nå dokumentere bosted.

Studenter som har oppgitt feil informasjon, risikerer å miste retten til støtte fra Lånekassen.

Disse skal kontrolleres

Totalt 50.000 studenter vil nå få brev fra Lånekassen, der de blir bedt om å dokumentere at de var borteboere i hele eller deler av 2014, slik de har oppgitt, skriver Lånekassen i en pressemelding.

Bakgrunnen er at tidligere stikkprøvekontroller har vist at noen oppgir at de er borteboere uten å være det, og Lånekassen får også inn tips om studenter som jukser med dette.

Dermed kan det være flere som tilsynelatende skal få lånet omgjort til utdanningsstipend, som likevel ikke har rett til dette.

Les også hvordan Lånekassen tjener millioner på ny betalingsordning.

Slik dokumenterer du bosted

Er du en av de 50.000 dette gjelder, må du sende inn enten kopi av leiekontrakt eller dokumentasjon som viser at du eier boligen du bor i. Studentene må dokumentere bostatusen for de semestrene de har fått støtte i 2014.

Og det er viktig å svare på brevet fra Lånekassen, uansett om du har ditt på det rene:

De som ikke svarer vil bli ansett som hjemmeboere, og Lånekassen vil legge til grunn at de har gitt uriktige opplysninger om bostatusen sin.

LES OGSÅ: Statlige millioninntekter fra dine purringer

Mister støtte, risikerer å bli politianmeldt

VARSLER KONTROLL: Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen. Foto: LÅNEKASSEN
VARSLER KONTROLL: Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen. Foto: LÅNEKASSEN Vis mer


For studentene som har kommet med uriktige opplysninger, venter store konsekvenser.

- Den vanligste reaksjonen er at studentene ikke får gjort om lån til utdanningsstipend, og at de mister retten til støtte, betalingsutsettelse og rentefritak i like mange semestre som de har gitt uriktige opplysninger. I de alvorligste tilfellene kan studentene miste retten til utdanningsstøtte for alltid. Dokumentfalsk, eller forsøk på dokumentfalsk, vil bli politianmeldt, sier Marianne Andreassen, administrerende direktør i Lånekassen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer