500.000 ansatte får elendig pensjon

Jobber du i privat sektor bør du sjekke hvilken avtale du har. Dårligst stelt i små og mellomstore bedrifter.

Er du blant de som fikk pensjonsordning gjennom jobben for første gang i 2006? Da er sjansen stor for at arbeidsgiver kun har opprettet en minimumsavtale for deg og dine kolleger.  Foto: COLOURBOX.COM
Er du blant de som fikk pensjonsordning gjennom jobben for første gang i 2006? Da er sjansen stor for at arbeidsgiver kun har opprettet en minimumsavtale for deg og dine kolleger. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lov om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar 2006. Mange arbeidstakere fikk dermed for første gang en pensjonsavtale som sikrer utbetaling utover pensjonsutbetalingene fra folketrygden.

Men vet du egentlig hva slags avtale arbeidsgiveren din valgte? I følge DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, er det 500.000 arbeidstakere som kun får minimumsordningen fra sin arbeidsgiver. Sjansen er derfor stor for at avtalen du har gjennom jobben er svært dårlig.

– Forskjellen mellom de ulike ordningene kan utgjøre 50.000 kroner i årlig pensjon for en vanlig lønnstaker, skriver Knut Dyre Haug, forbrukerøkonom i Storebrand på selskapets nettsider.

Du bestemmer: Høyere risiko kan gi deg mer å leve for som pensjonist

Ikke mye å skryte av

Ifølge pensjonslovgivningen skal arbeidsgivers årlige innskudd være på minimum to prosent av lønn mellom 1 og 12 G. Folketrygdens grunnbeløp (G) utgjør 82.122 kroner per 1. mai 2012.

450.000 kroner er en gjennomsnittlig årsinntekt i Norge i dag. Tar vi utgangspunkt i denne inntekten vil arbeidsgiver med en minimumsavtale betale inn 7357,56 kroner (450.000 - 82.122 * 0,02) på din pensjonsspare-konto hvert år. Forutsettes det videre at vedkommende er yrkesaktiv fra 30 til 67 år, blir ikke pensjonsresultatet noe særlig å skryte av:

– Med minimumsordningen vil arbeidstakeren dermed bare få utbetalt om lag 30.000 kroner i året gjennom tjenestepensjonsordningen, forklarer Silje Sandmæl i DNB til DinSide.

I tillegg vil arbeidstakeren få utbetalt pensjon fra folketrygden. Likevel må arbeidstakeren forvente at pensjonsinntekten mer enn halveres sammenlignet med ordinær lønnsinntekt på 450.000 kroner. Hvor mye du kan forvente å få utbetalt fra folketrygden kan du beregne med NAVs pensjonsverktøy.

Klarer du en 100-lapp i måneden? Sjekk hvor mye det vokser frem til du skal gå av med pensjon

De minste er verst

En undersøkelse som Opinion Perduco har gjennomført for Storebrand, viser at det først og fremst er små og mellomstore bedrifter som tilbyr sine ansatte en dårlig pensjonsavtale.

– Små bedrifter har gjerne svakere økonomi, og mange ledere anser sannsynligvis ikke pensjon for å være et viktig frynsegode som kan gjøre bedriften til en mer attraktiv arbeidsgiver, uttaler Dyre Haug i Storebrand.

På tide å finne en mer generøs arbeidsgiver? LinkedIn kan sikre deg drømmejobben

Opptatt av pensjon: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: DNB
Opptatt av pensjon: Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: DNB Vis mer


Be om mer

I neste lønnsforhandling med arbeidsgiver bør både lønn og pensjon være en del av diskusjonen. Hvis ingen utfordrer arbeidsgiver på pensjonsvilkårene de tilbyr, vil de heller ikke tilby en bedre avtale.

– Pensjon er fremtidig lønn, og like viktig som lønn i dag. Dersom arbeidsgiver tilbyr en pensjonsavtale med dårlige vilkår, bør dette kompenseres gjennom en bedre lønnsavtale. Med kun et minimum av pensjon gjennom arbeidsgiver, er det desto større behov for å spare selv, påpeker Sandmæl.

Les også: Slik sparer Silje Sandmæl

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer