500.000 ansatte får elendig pensjon

Jobber du i privat sektor bør du sjekke hvilken avtale du har. Dårligst stelt i små og mellomstore bedrifter.

Er du blant de som fikk pensjonsordning gjennom jobben for første gang i 2006? Da er sjansen stor for at arbeidsgiver kun har opprettet en minimumsavtale for deg og dine kolleger.  Foto: COLOURBOX.COM
Er du blant de som fikk pensjonsordning gjennom jobben for første gang i 2006? Da er sjansen stor for at arbeidsgiver kun har opprettet en minimumsavtale for deg og dine kolleger. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lov om obligatorisk tjenestepensjon trådte i kraft 1. januar 2006. Mange arbeidstakere fikk dermed for første gang en pensjonsavtale som sikrer utbetaling utover pensjonsutbetalingene fra folketrygden.

Men vet du egentlig hva slags avtale arbeidsgiveren din valgte? I følge DNBs forbrukerøkonom, Silje Sandmæl, er det 500.000 arbeidstakere som kun får minimumsordningen fra sin arbeidsgiver. Sjansen er derfor stor for at avtalen du har gjennom jobben er svært dårlig.

– Forskjellen mellom de ulike ordningene kan utgjøre 50.000 kroner i årlig pensjon for en vanlig lønnstaker, skriver Knut Dyre Haug, forbrukerøkonom i Storebrand på selskapets nettsider.

Du bestemmer: Høyere risiko kan gi deg mer å leve for som pensjonist

Ikke mye å skryte av

Ifølge pensjonslovgivningen skal arbeidsgivers årlige innskudd være på minimum to prosent av lønn mellom 1 og 12 G. Folketrygdens grunnbeløp (G) utgjør 82.122 kroner per 1. mai 2012.

450.000 kroner er en gjennomsnittlig årsinntekt i Norge i dag. Tar vi utgangspunkt i denne inntekten vil arbeidsgiver med en minimumsavtale betale inn 7357,56 kroner (450.000 - 82.122 * 0,02) på din pensjonsspare-konto hvert år. Forutsettes det videre at vedkommende er yrkesaktiv fra 30 til 67 år, blir ikke pensjonsresultatet noe særlig å skryte av:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer