500.000 kroner på spådamer

Tok opp lån i banken for å få råd. Nå får hun ingenting tilbake.

DYRT: Tror du spådamer kan forutse fremtiden, må du være forbredt på å punge ut en moden sum.  Foto: Colourbox
DYRT: Tror du spådamer kan forutse fremtiden, må du være forbredt på å punge ut en moden sum. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Over en periode på rundt to år har en norsk kvinne brukt 483.170 kroner på spåtelefoner.

Dette finansierte hun ved å ta opp lån i banken, og ved å betale telefonregningene på kreditt.

Nå vil moren til kvinnen at teleselskapet skal betale pengene tilbake.

Får ingenting

Saken har dermed havnet i Brukerklagenemnda for elektronisk kommunikasjon.

De har nå behandlet saken, og er soleklare i sitt enstemmige vedtak: Teleselskapet og spådamene får beholde pengene sine.

"Nemda kan ikke se at [teleselskapet] burde ha ført en nærmere kontroll med en kundes bruk og økonomiske forhold" skriver nemnda i avgjørelsen.

Ringte, betalte, ringte, betalte

Kvinnen omtales ifølge avgjørelsen som en "voksen og fornuftig" jente med "grei inntekt" av sin mor.

POPULÆRT: Søker du etter spådamer på nettet, får du nok av treff. Både annonser fra aktører og diskusjoner blant fornøyde og misfornøyde kunder.
POPULÆRT: Søker du etter spådamer på nettet, får du nok av treff. Både annonser fra aktører og diskusjoner blant fornøyde og misfornøyde kunder. Vis mer


Problemene begynte da kvinnen opplevde "noe leit". Hun kom over en spådame som reklamerte med "hjelp til å komme seg videre", og tok en telefon. Hun fant den trøsten hun var på utkikk etter, og dermed startet ballen å rulle.

Vanligvis koster det rundt 30 kroner minuttet å snakke med en spådame. Det vil si at det koster rundt 500 kroner for ett kvarter, og tusenlappen for en halvtime.

Her kan du se de høye prisene fra tiden da Saera Kahn brant seg på spåtelefoner

Regningene hopet seg dermed opp. Hun begynte med en kredittgrense på 5.000 kroner hos mobilleverandøren sin, men denne ble i løpet av årene økt til 20.000 kroner.

Dette til tross for at teleselskapet stadig sendte henne advarsler om at kredittgrensen var oversteget. 19 advarsler ble sendt i løpet av perioden. Kvinnen klarte likevel alltid å betale for seg, blant annet ved å ta opp lån i banken.

På et tidspunkt sendte hun teleselskapet en innbetaling på hele 100.000 kroner. Men bare tolv dager senere fikk hun igjen varsling om at kredittgrensen var oversteget.

Fikk stanset forbruket

Til slutt grep moren til kvinnen inn, og fikk abonnementet sperret for teletorgtjenester.

Da hadde kvinnen utestående 54.600 kroner hos mobilleverandøren sin.

Da klagen ble sendt inn til klagenemnda, skyldte hun fortsatt 49.000 kroner.

"Sjofelt og urimelig"

Moren har forsøkt å klage til selskapet bak spådamene, men fikk få, og negative, svar. En representant for selskapet skal bare ha foreslått å "saksøke noen av spådamene".

Videre har moren forsøkt å få teleselskapet til å tilbakebetale pengene, uten resultat.

"Alt som kan oppfinnes, er oppfunnet" og andre rekorddumme spådommer

Klageren forstår at det ikke har skjedd noe direkte ulovlig, men mener virksomheten til spådamene er "urimelig og sjofel", og at dette handler mer om etikk enn lov. Klager hevder også at kvinnen aldri hadde brukt så mye penger om hun ikke hadde vært "manipulert eller hjernevasket".

Har du noen gang benyttet en spådame? (Avsluttet)
Nei(89%) 1023
Ja(11%) 129
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


På flere nettforum beskrives spådamen som kvinnen brukte mest som svært dyktig. "Det er en utrolig dame. Har aldri vært borti noe lignende. Hvordan kunne hun vite dette?" skriver en av de fornøyde kundene.

Lovlige tjenester

Teleselskapet viser til at de hele tiden har advart kvinnen mot at kredittgrensene var overskredet, og at kvinnen alltid gjorde opp for seg. At pengene hun betale med var lånte, visste ikke selskapet.

Overfor klagenemnda understreker de også at tjenestene er fullt ut lovlige, og at det er kundens ansvar å betale for sitt eget forbruk.

"Brukerklagenemnda finner situasjonen som kunden har kommet opp i svært beklagelig, men finner intet grunnlag for å fravike det rettslige utgangspunktet" avslutter nemnda i sin avgjørelse.

"Jo da, Internett på Mobb KOMMER!" skrev DinSide ved tusenårsskiftet.

Del gjerne dine tanker om spåtelefoner under artikkelen, men kommentarer som direkte angår personene i saken vil bli slettet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer