54 yrkesgrupper må ha politiattest

Norsk lov definerer i detalj hvem som kan ta kontakt med politiet og kreve å få tilsendt din politiattest. Men en liste DinSide har fått av bøtekontoret ved Oslo politikammer viser at denne listen er adskillig lengre enn det loven gir inntrykk av. I forhold til din og mins rettsikkerhet virker listen etter vårt skjønn svært tilfeldig. Les og døm selv:

Publisert

Lov om strafferegistrering og forskriftene til denne loven presiserer hvem som kan kreve å få tilsendt det politiet måtte ha av opplysninger om deg i sine arkiver. Listen som DinSide har fått tilgang til viser imidlertid at antallet arbeidsgivere, offentlig institusjoner og andre som kan kreve politiattest er større enn det som kan leses av loven.

Årsaken til dette finner vi i §12 i forskriftene til lov om strafferegistrering. Under punkt fem heter det:"5. Justisdepartementet kan samtykke i at det også i andre tilfelle utferdiges politiattest."

Ettersom justisdepartmentet innvilger søknader vokser altså listen over hvem og i hvilke tilfeller du kan bli utlevert. Ifølge bøtekontoret ved Oslo politikammer er listen per september 1998 slik:

Godkjente formål for utskriving av "vanlig" politiattest og uttømmende politiattest vanlig attestuttømmende attest Ved adopsjonerx  Ved advokatbevillingx (også juridiske kandidater som utøver rettshjelp)Ved autorisasjon som advokatfullmektigx   Ambassade-tilsettingerx   Ved apotekbevillingx  Ved søknad om arbeids- og oppholdstillatelse i utlandetx (også ved søknader om eiendomskjøp og inntak til skoler og universitet)Ved søknad om førerkortx   Ved tilsettinger i brannvesenx   I barnevernssakerx  Ved tilsettinger i domsstoler-x Ved søknad om drosjeløyvex  Ved søknad om entrepenørvirksomhetx   Farmasøytisk industrix  Fengselsvesenet-x Forsikringsselskapx  Fysioterapeutx  Handelsbrevx  Heimevernet-x Håndverksbrevx  Hoffmarskalkx  Fagbrev hotell og restaurantx  Hyrekontorx  Inkasso, auksjon og rettshjelpsvirksomhetx  Kjøreinstruktørx  Kredittilsynetx  Kriminalomsorg i frihet-x Kokke- og stuertsertifikatx  Kongens fortjenestemedalje-x Lege autorisasjonx  Lossertifikatx  Luftfartsverketx  Låsesmed-x Transportløyvex  Maskinistsertifikatx  Meglervirksomhetx  Navigatørx  Produksjon av bankkortx  Psykisk helsevernx  Psykologx  Reisebyråbevillingx  Revisor autorisasjonx  Rikstrygdeverket, Riksarkivet, Statsarkivetx  Rørlegger autorisasjonx  Sertifikat: fiskebåtstuert, skipselektriker, radiotelegrafistx  Sprengningssertifikatx  Sosialomsorgx  Sjåførlærer autorisasjonx  Stønad ved krigsskade på person x Tannlege autorisasjonx  Tolldirektoratetx  Utenriksdepartementetx   Representanter for utenlandske forsikringsselskapx  Vaktselskap-x Veterinær og veterinærhøgskolex  Visum (over tre måneder) x Vei- og sjøtransportx  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.