58 prosent går aldri tom før lønningsdag

Mens 42 prosent av oss har bunnskrapt konto ofte eller av og til.

FLAUT: Det er ikke noe god følelse å se "ikke godkjent" på betalingsterminalen. Åtte prosent av oss havner potensielt i den situasjonen hver måned. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FLAUT: Det er ikke noe god følelse å se "ikke godkjent" på betalingsterminalen. Åtte prosent av oss havner potensielt i den situasjonen hver måned. Foto: PER ERVLAND/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en undersøkelse utført av Norstat på vegne av Storebrand, svarer 42 prosent at de går tomme før lønningsdag enten ofte (8 %) eller av og til (34 %).

- Det er helt greit å ty til reservene innimellom, men hva om du ikke hadde noen? Da måtte du planlagt bedre. God planlegging og et realistisk budsjett er nøkkelen til en sunn økonomi for dem som har det trangt, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til DinSide.

Les også: Nettbanken skal varsle deg før budsjettet sprekker

Renters rente: Venn?

KONTROLL: Gjør deg kjent og ta aktiv kontroll over nettbankene, er blant rådene til forbrukerøkonom Kristina Picard.   Foto: Storebrand
KONTROLL: Gjør deg kjent og ta aktiv kontroll over nettbankene, er blant rådene til forbrukerøkonom Kristina Picard. Foto: Storebrand Vis mer


Er du blant åtte-prosenten som alltid går tom før lønning, bør du komme i gang med en spareavtale der du trekker et fast beløp fra kontoen på lønningsdag.

Denne journalisten har ett fast trekk til sparekonto/bufferkonto og ett fast trekk til fondssparing. I tillegg sørger en regningskonto for at det alltid er penger på konto når regningene forfaller.

- Med en spareavtale får du i hvert fall spart noe til senere i livet. Rentes rente-effekten er din venn. Noen hundrelapper hver måned er bedre enn ingenting, og da får du etter hvert den bufferen som kan redde deg neste gang det virkelig kniper, råder Picard.

Rammelån? Du får best rente med buffer på "ramma"

... eller fiende?

Går du tom før lønningsdag?

(Avsluttet)
Nei, aldri(51%) 1422
Ja, ofte(29%) 805
Av og til(20%) 564
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Kredittkortet er nok en enkel løsning for mange som har behov for raske penger når kontoen er tom. Her er det imidlertid viktig med sunn fornuft. Kredittkortet kan brukes når du vet du kan betale tilbake alt ved neste lønning, som sikkerhet på utenlandsreiser, eller som buffer hvis noe skulle ryke.

- Rentes rente-effekten er gledelig når det kommer til sparing, men ikke like morsom når det går andre veien. Klarer du ikke å betale gjelden, vil beløpet bare vokse på grunn av rentekostnaden, påpeker Picard.

Når kredittkortgjelden vokser over din netto månedslønn, begynner du virkelig å få et problem. Betalingsproblemer er sjelden uforskyldt, ikke gå inn i en økonomisk hengemyr med åpne øyne.

Les også: Disse fire kommunene topper gjeldsstatistikken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer