Inkasso - dette er reglene inkassobyråene må følge

6 grunner til å slippe gebyrer ved inkasso

Har inkassoselskapet vært for aggressivt, eller brutt loven, blir det langt billigere å være seint ute.

SKUMMELT: Får du et inkassovarsel, er det mest nærliggende å betale det så raskt som mulig for å få det ut av verden. Men om du er uenig i kravet, eller reagerer på hvordan pengene inndrives, kan du ha krav på å slippe – i det minste unngå gebyrene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKUMMELT: Får du et inkassovarsel, er det mest nærliggende å betale det så raskt som mulig for å få det ut av verden. Men om du er uenig i kravet, eller reagerer på hvordan pengene inndrives, kan du ha krav på å slippe – i det minste unngå gebyrene. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Betaler du ikke regningene dine, kan de sendes videre til et inkassobyrå. Deres jobb er å skaffe pengene, og det er du som betaler for mye av jobben, gjennom gebyrer, renter og salærer.

Men inkassoselskaper må forholde seg til reglene. Gjør de ikke det, kan du klage saken til Finansklagenemnda. Og får du medhold, kan du slippe å betale de ekstra utgiftene – altså det som kommer i tillegg til selve kravet.

Den klart vanligste feilen inkassobyråene gjør, er å kreve inn penger selv om kunden har sagt at hun er uenig med kravet, noe som ikke er lov.

– Inkassobyråene kjøper ofte store bulker av krav, uten å sjekke at de er gyldige. Vi mener inkassobyråene må få krav om å ta stikkprøver, ellers ender de opp som nyttige redskap for svindlere, sier fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til Dinside.

Men det finnes en rekke flere krav. Her er noen av grunnene til at inkassobyrået kan bryte reglene, med eksempler fra Finansklagenemnda.

#1: Når du er uenig med kravet

Om du er uenig med et krav, altså for eksempel en regning, kan den ikke sendes til inkasso. Den må da sendes til forliksrådet for en «rettslig avgjørelse».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer