Smartwater - kunstig vann fraktet fra England til Norge

6 ting du må vite om Smartwater

KOMMENTAR: Det er ikke smart å koke vann i England og sende det til Norge. Men det stopper ikke Coca-Cola.

USMART: På denne kafeen i Oslo kan man velge mellom kaldt vann fra springen, eller Smartwater til 45 kroner flaska. Det er mange grunner til at dette er alt annet enn smart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
USMART: På denne kafeen i Oslo kan man velge mellom kaldt vann fra springen, eller Smartwater til 45 kroner flaska. Det er mange grunner til at dette er alt annet enn smart. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

«Kjendisene elsker det trendy flaskevannet» skrev Side2 tidligere i år, om Coca-Cola-produktet Smartwater som nå er på det norske markedet.

Selv så jeg først reklameplakatene.

Skuespilleren Jennifer Aniston tittet ut i løse lufta på Nationaltheatret stasjon, med bustete hår, åpen skjorte og en Smartwater-flaske i hånda. «More than just a pretty bottle» stod det ved siden av.

KOMMET TIL NORGE: Jennifer Aniston reklamerer nå for Smartwater i Norge. Målet er ifølge Coca-Cola å bli et «nisjeprodukt» og et «premiummerke». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
KOMMET TIL NORGE: Jennifer Aniston reklamerer nå for Smartwater i Norge. Målet er ifølge Coca-Cola å bli et «nisjeprodukt» og et «premiummerke». Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Det fungerte. Jeg ble i det minste nysgjerrig: Hva er Smartwater? Hva mer enn en pen flaske er det? Og hva gjør det så smart?

Svaret vil neppe sende deg inn i noen sjokktilstand. Men det overrasket i alle fall meg.

#1: Smartwater er produsert vann

«Inspired by the clouds» står det på reklameplakatene som nå henger i norske byer.

På barneskolen lærte du at vann først ligger på jorda, fordampes opp i skyene og regner ned igjen. På veien til drikkekildene tar det til seg mineraler, og så kommer det ut av kranen din.

Coca-Cola tapper dette vannet fra kranen og koker det opp, før dampen kondenserer og blir til vann igjen. Deretter tilsettes mineralene som gikk tapt – og vipps, så er vi tilbake til start.

Dette gir kanskje mening i land som sliter med drikkevannet. Men i Norge trenger vi ikke å bli inspirert av skyene – vi kan la dem gjøre hele jobben.

COCA-COLA: Smartwater-flaskene merkes med Glacéau, men ble kjøpt opp av Coca-Cola i 2007. I fjor skal vannmerke ha solgt flasker for 6,4 milliarder kroner. Foto: Coca-Cola
COCA-COLA: Smartwater-flaskene merkes med Glacéau, men ble kjøpt opp av Coca-Cola i 2007. I fjor skal vannmerke ha solgt flasker for 6,4 milliarder kroner. Foto: Coca-Cola Vis mer

#2: Smartwater fraktes fra England

Ikke nok med at Coca-Cola nå produserer vannet. Vannet må også fraktes hit.

Coca-Cola forteller meg at Smartwater produseres i Northumberland i England – på grensa mot Skottland, omlag 900 kilometer unna Oslo.

nettsidene til Coca-Cola skryter de av at 83 prosent av produktene deres produseres i Norge. Cola-direktør Stein Rømmerud uttaler at:

- Å være så tett på markedene som mulig er det beste både for lønnsomheten og for miljøet.

Men vann, som Norge har produsert helt av seg selv siden kontinentene ble formet, må altså fraktes 900 kilometer. Smart.

#3: Smartwater er glutenfritt

Når noe av poenget med vannet er at kjendiser drikker det, må man regne med noen meningsløse helsepåstander.

Og Smartwater skuffer ikke. På de amerikanske nettsidene fortelles det at:

  • Smartwater er sukkerfritt! Det inneholder heller ikke kalorier, farge eller kunstig smak. Ikke helt ulikt produktet vi bare kjenner som vann.
  • Smartwater er glutenfritt! Ikke helt ulikt produktet vi bare kjenner som vann.
  • Smartwater er tilsatt mineraler! Ikke helt ulikt produktet vi bare kjenner som vann.
  • Smartwater inneholder ingen allergener! Hverken melk, egg, nøtter, fisk, skalldyr, soya eller hvete. Ikke helt ulikt produktet vi bare kjenner som vann.
27 KRONER PLUSS PANT: Smartwater er ikke noe dyrere enn norsk kildevann på flaske, men miljøet applauderer neppe denne nyheten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
27 KRONER PLUSS PANT: Smartwater er ikke noe dyrere enn norsk kildevann på flaske, men miljøet applauderer neppe denne nyheten. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Alt dette er svar på det Coca-Cola kaller «ofte stilte spørsmål». Bare i Amerika, folkens. Bare i Amerika.

#4: Smartwater gjør deg ikke smart

På dette tidspunktet lurer du kanskje på hvorfor vannet kalles smart.

Det er i alle fall ikke fordi noe er tilsatt vannet for å gjøre deg smart. Eller fordi flaska kan styres fra mobilen din.

Coca-Colas kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg forteller meg at det smarte i Smartwater kommer fra at «vann er et smart valg for å slukke tørsten når du er på farten, i tillegg til at det er smart å tilsette litt mineralsalter for å gi en ekstra krisp og ren smak».

Med mindre du forfekter intelligent design er ikke dette strengt tatt smart. Dette er hele konseptet vann – akkurat slik det har vært i noen millioner år.

#5: Smartwater kjøper kjendiser

Både media og Coca-Cola liker å skryte av at vannet kjøpes av kjendiser. Det er selvfølgelig langt fra tilfeldig, og sier lite eller ingenting om vannets egenskaper.

Smartwater vil kjøpes av kjendiser. Og da blir det sånn, når du har en av verdens største lommebøker til å kjøpe kjendiser.

I alle land får de kjendiser til å bli «ambassadører», for ukjente summer.

Og i Norge skal Thomas «Fingeren» Gullestad, gift med miljøforkjemperen Jenny Skavlan, være «merkets ansikt utad». Hva nå enn det viser seg å bety.

#6: Smartwater smaker vann

Coca-Cola sier selv at de tilsetter mineralene for smakens skyld. Så jeg måtte smake.

NÆMMEN: Kall meg konspiratorisk, men jeg nekter å tro at det er tilfeldig at disse Smartwater-flaskene poserer perfekt for fotografene her Gwyneth Paltrow sitter på et event. Foto: John Salangsang / BFA / REX / Shutterstock
NÆMMEN: Kall meg konspiratorisk, men jeg nekter å tro at det er tilfeldig at disse Smartwater-flaskene poserer perfekt for fotografene her Gwyneth Paltrow sitter på et event. Foto: John Salangsang / BFA / REX / Shutterstock Vis mer

Jeg var klar for å smake på skyene, smake vannet som er så mye mer enn bare en pen flaske, Anistons favoritt, det smarte vannet, vannet som må fraktes fra en fabrikk i England til Norge fordi vårt kjedelige vann ikke lenger holder mål i en tidsalder da selv vann må være smart for å selge.

Det smakte vann.

Det er noe med Smartwater som provoserer meg. Det er selvfølgelig noe provoserende med hele konseptet kjøpevann i Norge, men det er noe ekstra provoserende med Smartwater: Vann som produseres og fraktes til landet med et av verdens beste drikkevann, og attpåtil kaller seg smart.

For jeg ser ingenting smart med Smartwater. Beklager banaliteten, men jeg finner ikke noe mindre barnslig å kalle Smartwater enn dumt.

Artikkelen ble første gang publisert i mars 2018.

Coca-Cola om Smartwater

- Hva er vitsen med å kjøpe Smartwater kontra springvann eller kildevann i Norge?

- Vi mener at vann er et godt alternativ når folk er på farten, og kanskje ikke har tilgang til vann fra springen. Når du står i en kiosk og skal velge noe å drikke er det naturligvis mange alternativer, også innenfor vannkategorien. Både norsk vann (som for eksempel Telemark av Bonaqua) og utenlandske merker (som Glaceau Smartwater), og de har alle en særegen profil og ulik smak (selv om det bare er vann). Mens det norske vannmerkene ofte står for de store volumene, er Glaceau Smartwater et nisjeprodukt, på linje med mange av de andre utenlandske vannmerkene. Hvilket valg du tar som forbruker når du skal kjøpe noe å drikke avhenger ofte av flere ting. Den krispe smaken er en av årsakene til at mange velger Glaceau Smartwater, i tillegg har den et image og et design som skiller seg ut – noe vi også vet er viktig for målgruppen til dette vannmerket, skriver Coca-Colas kommunikasjonssjef Mette Vinther Talberg i en e-post til Dinside.

- Om vannet produseres og fraktes fra England, må det nødvendigvis brukes mer energi på å lage en flaske Smartwater kontra en karaffel springvann eller en flaske kildevann. Hva tenker dere om dette?

- Rundt 80 % av produktene Coca-Cola selger i Norge lages her til lands – og i stor grad er dette volumproduktene. Nisjeproduktene våre produseres ofte i utlandet, slik er det også med Glaceau Smartwater. Vi jobber alltid med å redusere energibruken i produksjonen vår, både i Norge og utenlands og i verdikjeden fra produksjon til utsalgssted. Det gjelder også Smartwater. Vi lanserte en ny bærekraftsplan for Vest-Europa (hvor vi produserer alle produktene våre) i november, med ganske tøffe mål. Du kan lese mer om planen her. Helt konkret info om målene på utslippsreduksjoner og energibruk finner du her. Som du ser er et av målene blant annet å kutte utslippene våre med 50 prosent fram mot 2020, blant annet gjennom å fortsette å effektivisere energibruken og satsingen på fornybar energi.

- Reklameplakatene deres sier at Smartwater er «more than just a pretty bottle». Hva mer er det?

- Smartwater er som sagt et godt valg for de som er på farten, det er et vann med en produksjonsmetode som gir en særegen smak og som har et særegent image.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer