Piratkopierte varer:

60 prosent av de piratkopierte varene kan være farlige

- En trend vi må ta på alvor, påpeker Patentstyret.

FARLIGE PIRATKOPIER: Patentstyret anslår at 60 prosent av alle piratkopier som havner i Norge, er potensielt farlige. Foto: Kirsti Østvang
FARLIGE PIRATKOPIER: Patentstyret anslår at 60 prosent av alle piratkopier som havner i Norge, er potensielt farlige. Foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert

Piratkopier dukker ikke lenger bare opp på billige turistsjapper i Syden, men også i nordmenns postkasser ved netthandel.

Nylig kunne Dinside fortelle om at det er et stadig økende problem med piratkopierte varer som kommer til Norge ved netthandel fra utlandet.

Tolldirektoratet sier til Dinside at piratkopiering og produksjon av falske varer er et globalt fenomen, og del av en svart økonomi som rammer mange land i Europa, også Norge. Ifølge Europol utgjør forfalskede produkter og piratvarer 5 prosent av varene som blir importert til EU.

At du skulle få et produkt som ikke er originalt, er ille nok i seg selv. Men i noen tilfeller kan produktene potensielt være enten brannfarlige eller helseskadelige.

Stor andel farlige piratkopier

- Til sammen utgjør potensielt farlige produkter 60 prosent av piratkopiene nordmenn kjøper, hevder seniorrådgiver Hedvig Bengston ved Patentstyrets juridiske og internasjonale stab.

- Dette er en trend vi må ta på alvor. Det er ikke likegyldig hva kremen vi smører på huden inneholder, hva lekene til et barn er laget av, eller om et elektrisk produkt følger sikkerhetsstandardene.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ved avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen, sier til Dinside.no at dersom utviklingen som Patentstyret peker på medfører riktighet, er det en foruroligende utvikling.

- Mener dere netthandel fra utlandet er med på å gjøre norske forbrukere mer utsatt for flere farlige produkter?

- Ja, netthandel fra utlandet gjør at det importeres flere farlige produkter til Norge, og den type handel er vanskeligere å kontrollere, sier Rygh Pedersen.

Ukjent opprinnelse

Hedvig Bengtson i Patentstyret påpeker at ikke alle piratkopier vil være potensielt farlige produkter.

- Noen piratkopier kan være av ok kvalitet, mens andre utgjør en direkte helse- eller sikkerhetsmessig risiko. Problemet er at du som forbruker aldri vet om produktet du får er ok eller farlig, fordi du ikke kjenner opprinnelsen til produktet, sier Bengtson.

Hun understreker samtidig at dette er varer som er framstilt uten kontroll og godkjenning, som dermed vil inneholde stoffer og materialer av ukjent opphav.

Blant annet kan kosmetikk og hygieneartikler ifølge Bengtson inneholde store mengder bakterier fordi de ikke er produsert i sterile og hygieniske omgivelser, eller kan inneholde giftige stoffer.

- Britisk politi avdekket for noen år siden piratkopiert kosmetikk og solkrem som blant annet inneholdt kvikksølv, menneskeurin, rotteavføring og arsenikk, sier Bengtson, og viser blant annet til denne informasjonen fra politiet i London.

- Vi har flere eksempler fra at denne type falske produkter, altså makeup og solkrem, er produsert i uegnede lokaler som garasjer og møkkete lager hvor hygienen ikke er ivaretatt, forteller Elisabeth C. Nettum, seniorrådgiver i Tolldirektoratet.

Vær bevisst på hva du kjøper

I Norge er det Mattilsynet som fører tilsyn med at kosmetikk produseres og selges slik regelverket sier - for å forebygge helseskade og sikre at norske forbrukere får produkter som holder det de lover.

- Kosmetiske produkter kjøpt utenfor EU kan for eksempel inneholde stoffer som er forbudt i EU eller kan inneholde stoffer som er skadelige i for store konsentrasjoner, eller som kan gi allergi. Det finnes kvalitetsmessige gode produkter utenfor EU, du må bare være bevisst på hva du kjøper, sier seksjonssjef Merethe Steen ved seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet til Dinside.

Nettum i Tolldirektoratet sier til Dinside at de har erfaring med at blant annet Tyrkia, Egypt og Kina produserer piratkopiert make up og solkrem.

Pass på ved netthandel utenfor Europa

Om produktet du kjøper er europeisk, kan på generell basis ha noe å si for kvaliteten, hevder DSB. De har ikke statistikk som viser hvilke opprinnelsesland som lager flest farlige produkter.

- På generelt grunnlag kan vi si at europeiske produkter er tryggere enn produkter fra mange andre land. Dette skyldes at vi har et felles europeisk regelverk på dette området, og at vi har et samarbeid om farlige produkter gjennom EU og EØS, forteller Rygh Pedersen.

På grunn av en økning i denne typen kjøp, påpeker DSB at det er viktig at forbrukerne selv tar et stort ansvar for produktene man kjøper.

- Det er spesielt viktig å være påpasselig når man handler fra land utenfor Europa, lyder rådet.

Merethe Steen i Mattilsynet påpeker samtidig at det finnes kvalitetsmessige gode produkter utenfor EU, men at det gjelder å være bevisst på hva man kjøper.

- For mange produktkategorier kan prisen gi en indikasjon på kvaliteten – veldig lav pris kan tilsi dårligere kvalitet, sier Steen.

- Husk også at når du bestiller kosmetikk utenfor EU er du selv ansvarlig for produktet. I slike tilfeller er det ingen ansvarlig instans i EU som kan kontaktes for å returnere det farlige produktet eller kreve kompensasjon, slik det er innenfor EU, forteller Steen.

Leker, elektronikk og bildeler

Ifølge Patentstyret har de ikke tall på hvilke produktkategorier som har flest potensielt farlige produkter.

Deres undersøkelse viser at 60 prosent av piratkopiene nordmenn kjøper er innenfor produktkategorier hvor produktene potensielt kan utgjøre en helse eller sikkerhetsmessig risiko.

Patentstyret viser også til en rekke europeiske rapporter og undersøkelser fra blant annet EU, utenlandsk politi og internasjonale organisasjoner som viser til potensielt farlige produkter innen en del produktkategorier:

  • Elektronikk: Potensielt brannfarlig, kan gi støt eller eksplodere når de ikke oppfyller gjeldende sikkerhetskrav.
  • Kosmetikk og hygieneartikler: Kan inneholde store mengder bakterier eller giftige stoffer.
  • Leker: Kan inneholde skadelige stoffer eller løse deler som barn kan sette i halsen når de ikke oppfyller gjeldende sikkerhetskrav.
  • Bildeler: Det er funnet piratkopierte bremseklosser bestående av komprimert sagflis, falske airbags er i omløp og piratkopierte felger av dårlig kvalitet er et stort problem.
  • Legemidler: Analyser viser at de ofte inneholder feil mengde virkestoff, andre stoffer enn det som oppgis eller ingen virkestoffer overhodet.
  • Mat og drikkevarer: Kan ofte inneholde farlige kjemikalier, være helt uten næringsstoffer eller ha andre uønskede egenskaper, viser operasjoner som EUROPOL jevnlig utfører.
  • Sigaretter: Kan inneholde funn av alt fra støv og døde fluer til arsenikk.
  • Solbriller: Kan være uten UV-filter som beskytter øynene.
  • Verktøy: Flere store merkevareprodusenter av motorsager skal ha et stort problem med piratkopiering. Motorsager er underlagt svært strenge sikkerhetskrav, og kan potensielt være svært farlige når disse ikke er oppfylt.
  • Sportsutstyr: Eksempelvis har klatreutstyr som karabinkroker blitt piratkopiert, som i utgangspunktet må oppfylle gjeldende sikkerhetsstandarder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer