60-tallsdop kan kurere alkoholisme

Et populært hallusinogen fra 1960-tallet kan bli medisin mot alkoholisme.

Publisert
Sist oppdatert

Et forskningsteam fra universitetet i California mener at stoffet ibogaine kan redusere trangen til å drikke alkohol.

Man har tidligere vært klar over at stoffet kan bekjempe alkoholisme, men forskere har vært forsiktige fordi det også er giftig.

Det er håp om å kunne utvikle en behandlingsmetode som virker på samme måte som ibogaine, men uten bieffektene som stoffet har i dag.

Hva er Ibogain?Ibogain er et hallusinogent stoff fra det sentrale Vest-Afrika. Ibogain kommer fra roten av planten Tabernanthe iboga. Stoffet skaper hallusinasjoner samt en letthetsfølelse for brukeren. En dyp, drømeaktig transetilstand kan oppstå ved bruk av stoffet over lengre perioder.

De aller fleste, omtrent 70 prosent av alle nordmenn, har et lavt eller moderat forbruk av alkohol. Allikevel døde litt over 300 personer som følge av av alkoholmisbruk i Norge i 2001.

I 2003 var det registrerte alkoholforbruket per inbygger over 15 år i overkant av 6 liter ren alkohol. Dette er det høyeste alkoholforbruket siden 1875.

Gjennomsnittsalderen for å begynne å drikke alkohol i Norge er på 14,7 år. Når ungdommene blir 19-20 år, har ni av ti prøvd alkohol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer