600 kroner dyrere - like lang ventetid

HELSE: Ved behov for akutt legehjelp har det liten hensikt å svi av en masse penger ved et av de dyre, private legesentrene uten kommunal driftsavtale. Du får like rask behandling ved et av de billigere legesentrene med kommunal avtale.

Bilde: Anne Angelshaug
Bilde: Anne Angelshaug

Vis mer
Publisert

Mange bruker de dyre legesentrene når de har behov for spesialistbehandling, og ikke vil stå i de offentlige sykehuskøene. Men hva når vi trenger vanlig legebehandling hos allmennpraktiserende lege? Vi har sett på det private legemarkedet med utgangspunkt i to ting:

Vi har virkelig tatt sommeren på forskudd, og må ha akutt behandling for en vond halsbetennelse vi har pådratt oss.

Vi har jobbet for mye i det siste, og ønsker en vanlig legekonsultasjon for å kontrollere blodtrykket og den allmenne helsetilstanden.Med disse ønskene ringte vi rundt til en del private legesentre for å få vite både prisene og ventetidene. Siden primærhelsetjenesten i større og større grad er blitt privatisert, har mange kommuner to typer private legesentre:

De billige: De som har en kommunal driftsavtale og får driftstilskudd. Disse "halvoffentlige" legene er forpliktet til å ta de samme egenandelene som kommunale leger - etter avtalen mellom Lægeforeningen og Staten, nærmere bestemt "Normaltariff for Den norske lægeforening".

De dyre: De som er uten en slik avtale, og ikke får driftstilskudd. Disse er i dag de reelle private legesentrene, og kan fastsette prisene sine selv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer