62.000 nordmenn kan miste skattepengene

Selv om du fikk penger igjen på skatten, er det ikke sikkert at du får de ekstra kronene.

GJELD? Skylder du penger til staten, kan Statens innkrevingssentral ta skattepengene for å dekke dine skyldige krav. Foto: DINSIDE
GJELD? Skylder du penger til staten, kan Statens innkrevingssentral ta skattepengene for å dekke dine skyldige krav. Foto: DINSIDE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For fra og med 28. mai sender nemlig statens innkrevingssentral (SI) ut 62.000 varsler om såkalt skattemotregning.

Penger tilbake? Sjekk at Skatteetaten har riktig kontonummer

Skattemotregning: Skal dekke dine ubetalte regninger

Skattemotregning vil i praksis si at hvis du får penger igjen på skatten, men har ubetalte statlige krav, kan Statens innkrevingssentral gi beskjed til Skatteetaten om å holde igjen skattepengene for å dekke disse kravene.

Det er rundt 190 forskjellige typer krav SI kan skatteregne mot, som for eksempel NRK-lisensen, årsavgiften, misligholdte studielån og bøter, skriver de i en pressemelding.

Skulle du ha betalt det skyldige kravet etter 15. mai, får du tilbake pengene når SI mottar dem fra kemneren.

Det er også verdt å merke seg at NAV Innkreving også kan gjennomføre en tilsvarende skattemotregning. Ifølge NAVs pressetjeneste har de sendt ut forhåndsvarsel om skattemotregning til 60.500 skyldnere med en samlet gjeld på 4,8 milliarder kroner, som omfatter trygdemisbrukssaker, feilutbetalingssaker og de som skylder barnebidrag.

Les også: 209.000 nordmenn er registrert her som dårlige betalere

Du kan klage på skattemotregningen

Får du penger igjen på skatten? (Avsluttet)
Ja - det gjør jeg alltid(69%) 6556
Nei, dessverre(22%) 2131
I utgangspunktet ja, men nå ble jeg usikker gitt ...(9%) 830
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er du ikke enig i at du får skattepengene motregnet, kan du søke om å beholde skattepengene likevel, men da trenger du en grunn:

At du trenger skattepengene for å ha nok penger til livsopphold, er et eksempel på en gyldig grunn.

- Folk kan klage hvis de mener de ikke har nok igjen til livsopphold. Dette vurderes ut fra egne livsoppholdssatser, har Tore Bratt tidligere uttalt til Dinside.

For å få klagen din vurdert, må du også dokumentere hvorfor du trenger skattepengene, da det må være snakk om reelle utgifter for å bli fritatt. At du har bestilt ferie, har et privat lån du trenger å betale eller skulle sette av pengene til sparing, er ikke gyldige grunner til å klage.

Den skriftlige klagen, og dokumentasjonen du har samlet inn, må i tillegg sendes inn senest en måned etter at du mottok motregningserklæringen fra SI.

Utsette betalingen? Her går du inn og fikser det selv

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer