Publisert

Undersøkelser gjort av lånekunder og deres betalingsevne viser tre klare tendenser:

· Lånefaktorens betydning er liten så lenge rentenivået holdes lavt, eller stiger fra et lavt til et litt høyere nivå. Men når rentenivået f.eks. dobles, eller stiger fra et høyt til et enda høyere nivå, medfører en høy relativ gjeldsbelastning en betydelig mer-risiko for betalingsproblemer.· Husholdninger med gjennomsnittsinntekte eller lavere er mer sårbare enn andre hvis markedsforholdene endrer seg, noe som fører til at lånefaktoren i disse situasjonene er av større betydning.· En økning i lånefaktoren som en følge av en redusert inntekt er vanskelig å håndtere, noe som kommer av synergieffekter ved flere suksessive begivenheter.

To og en halv ganger’n

De fleste banker operer med en hovedregel som sier at samlet lån bør være mindre enn to og en halv ganger bruttoinntekt. Det betyr at når du skal ut og søke om boliglån vil studielån, billån og forbrukslån redusere summen som bankene vil være villig til å låne deg. Tall som Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, har kommet frem til viser at samlet gjeld for de som tok opp lån i snitt er en og en halv ganger inntekten. Undersøkelsen viser også at så mye som en tredjedel av boliglånene som ble tatt opp mellom 1995 og 1998 utgjorde 80 prosent eller mer av boligens verdi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer