7 fakta om vin og helse

Et moderat alkoholforbruk kan være sunt for hjertet og motvirke Alzheimers, men for mye av det gode fører til skader på lever, nyrer og hjerne. Her viser lege Arne Svilaas deg den gyldne middelvei.

Publisert
Sist oppdatert

Det er nå forholdsvis godt bevist at vin, og spesielt rødvin, er sunnere enn andre alkoholholdige drikker. Noen forskere peker på at vindrikkernes drikkemønster og sosiale forhold er gunstigere enn andres, og at det er dette som gjør at disse kommer bedre ut i sykelighet og dødelighet i mange studier.

Men på den annen side ser man ikke forskjell på sosial status og helsemessig gevinst i Frankrike, der 92 prosent av befolkningen drikker vin.

På grunnlag av det vi vet i dag kan vi gi følgende råd til vindrikkere:

1) Et sunt konsum av vin og andre alkoholholdige drikker er 1-2 enheter daglig for menn, ½-1 enhet for kvinner. Denne mengde bør ikke overskrides.

2) Vin synes helsemessig sunnere enn andre alkoholholdige drikker. Rødvin har spesielle fortrinn med sitt høye innhold av polyfenoler som har gode antioksidative og antitrombotiske egenskaper.

3) Vin bør fortrinnsvis drikkes til maten, som bør være Middelhavs-inspirert . Enjoy your wine, with your healthy food .

4) Moderat alkoholinntak må tilegnes, og det bør læres allerede i barne- og ungdomsårene, innen familien. Andre miljøer enn i familiesammenheng er ikke trygt for unge mennesker hva angår alkoholkonsum. Bruk av øl og brennevin synes lettere å medføre overforbruk.

5) Det er noen som ikke bør drikke alkohol. Barn og gravide er blant dem. Folk med alkoholproblemer bør følges opp av lege, og de bør enten avstå fra alkohol eller følge et kontrollert behandlingsprogram med kontrollert bruk.

6) Folk med kronisk sykdom, herunder leversykdom, bør følge leges råd mht. alkoholbruk.

7) De som av en eller annen grunn ikke drikker alkohol, skal ikke oppfordres til å begynne. Et lett alkoholforbruk kan likevel overveies hvis en person har risiko for utvikling av hjerte-kar sykdom.

Mozon.no, 14.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer