7 råd mot tannlegeskrekk

Over 700 000 nordmenn er redde for å gå til tannlegen. Dette er omtrent 20 prosent av nordmenn over 18 år. Her får du hjelp.

Publisert
Sist oppdatert

For eksempel viser studier ved Senter for odontofobi i Bergen at 17,6 prosent av norske 23-åringer rapporterer høy angst for tannbehandling.

- Disse pasientene opplever forskjellige grader av ubehag både før og under selve behandlingen, Mange fortsetter å gå på tross av dette, men dersom disse ikke får hjelp i tide, er det stor risiko for at de slutter helt å oppsøke tannlegen, sier dr. odont Erik Skaret, som er leder for senteret, i en pressemelding.

- De pasientene som lider av så alvorlig tannlegeskrekk at de velger å ikke gå til tannlegen risikerer alvorlige følger for deres tannhelse. Hvis befolkningen tannhelse skal bevares er det helt avgjørende at pasientene får hjelp til å takle angsten sin. Dette betyr at tannlegene må forstå at det mentale spiller en stor rolle for befolkningens tannhelse. For samfunnsøkonomien vil den manglende behandlingen på sikt bety ekstra store utgifter til tannbehandling, sier Carl Chr. Blich, president i Den norske tannlegeforening.

Tannlegene er oppmerksomme på at mange pasienter er redde for å bli undersøkt og behandlet, samtidig som det dukker opp stadig flere hjelpemidler til fordel for både pasient og tannlege.

- Tannlegeskrekk er et utbredt problem, og kan være et svært alvorlig problem for den enkelte pasient. På vår klinikk prøver vi å vise at vi tar pasientenes angst på alvor, ved å bruke tid på samtale, forklare hva som skal skje, og la pasienten være med på fremdriftsplan og tempo. Ved hjelp av lystgass evt. i kombinasjon med angstdempende medikamenter, blir pasientene hjulpet til å få gjennomført nødvendig tannbehandling, og etter hvert oppnå et normalisert forhold til behandlingssituasjonen, sier tannlege Wencke Stene-Johansen i Oslo.

7 råd mot tannlegeskrekk

  1. Benytt en tannlege som du føler deg trygg hos og velg fritt den du vil ha. Snakk med tannlegen om angsten din og husk, du er en av mange som er redd.
  2. Avtal behandlingstempo med tannlegen før han/hun begynner og be om pauser under behandlingen om du har behov for det.
  3. Møt opp uthvilt. Avtal et behandlingstidspunkt som passer deg godt eller når tannlegen har det minst travelt. Ta med en god venn hvis dette gjør deg mer trygg.
  4. Benytt deg av øvelser som yoga, fødselsforberedelser, karate o.l. og ta med musikk som kan få deg til å slappe av. Mange tannleger tilbyr også selv musikk under behandlingen.
  5. Si ifra om det gjør vondt. Husk, du er den eneste som kan merke det. Be om lokalbedøvelse eller lystgass når du har behov for det.
  6. Be om et håndspeil så du kan se hva tannlegen gjør.
  7. Sett fokus på gode tannpleievaner og vektlegg et tillitsforhold med tannlegen din. Gå oftere til tannlegen enn normalt (for eksempel hver 3. eller 4. måned) og hold avtalen selv om du ikke har lyst den dagen.
Mozon.no, 21.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer