Flere velger samboerskap

7 samboerfeller som kan koste deg dyrt

Samboerkontrakt? Livsforsikring? Testamente? Delt økonomi? Her er tingene du må tenke over.

Publisert

Ifølge SSB er det stadig flere som velger samboerskap framfor ekteskap. Det er viktig å huske at man er to økonomiske individer i et samboerskap, og den ene parten kan fort komme dårligere ut enn den andre, etter et eventuelt samlivsbrudd.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebanken 1. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke superspennende å snakke om penger, regninger, bolig, gjeld, lån, samboerkontrakt, testament og arv når man flytter sammen, men å våge å ta opp dette er et tegne på at man er seriøs i forholdet, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen til Dinside.

Disse fellene gjelder både deg som har vært i et samboerforhold en stund, og deg som skal bli det i fremtiden.

Det kan være lurt å være etterpåklok på forhånd, som Sparebank 1 skriver på sine nettsider.

#1. Droppe samboeravtale

Svært mange samboerforhold ryker etter en tid, og en samboeravtale - eller kontrakt - er til god hjelp under et eventuelt samlivsbrudd.

Forbrukerøkonomen mener dette er noe av det viktigste du kan gjøre når man går inn i et samboerskap, og vi har tidligere skrevet om hvorfor du ikke skal droppe å skrive samboeravtale.

- Det er viktig å bli enige om hvordan man vil organisere økonomien og ha oversikt over hva dere bringer inn av økonomiske verdier og eiendeler i samboerforholdet. Det man blir enige om og finner ut av, skriver man ned i en samboeravtale, sier Gundersen til Dinside.

Selv om mange er redd for at dette skal sette en stopper for romantikken når man bor eller flytter sammen, kan det spare dere for mye krangling og uenigheter, både ved et eventuelt samlivsbrudd, men også i samboerskapet.

Viktige områder som samboeravtalen burde berøre ifølge Sparebank 1, er:

  • Eiendeler som eies alene
  • Eiendeler som eies sammen
  • Ansvar for gjeld
  • Felles utgifter
  • Fordeling ved samlivsbrudd

Gundersen sier også at samboeravtale bidrar til å skaffe oversikt over partenes økonomi tidlig i samboerskapet, og at man kan avklare "kjøreregler" som i framtiden forebygger krangling og uenigheter om økonomi og eventuelt forbruk.

- Det er på godværsdager du skal planlegge stormværsdager, mener Gundersen.

#2. Doble forsikringer

Dere burde samkjøre forsikringer og sørge for at dere ikke betaler dobbelt opp med innbo- og reiseforsikring, samt andre forsikringer. Dere kan eventuelt snakke med en rådgiver i den banken dere har, og høre hvilke forsikringer dere kan slå sammen. Dette kan dere spare en god del penger på.

#3. Flere abonnement på samme tjenester

Det er dumt og unødvendig å betale doble abonnementer på strømmetjenester som Spotify, Netflix, HBO og lignende. Husk å si opp dette slik at dere kun betaler for ett abonnement på hver tjeneste.

Husk at enkelte tjenester har familieabonnementer dersom flere skal bruke tjenestene samtidig, for eksempel Spotify. Har du et standard Netflix-abonnement, kan to brukere se to forskjellige filmer/serier samtidig, mens et premium-abonnement innebærer at fire kan gjøre det samtidig.

#4. Delt økonomi

Som samboere er det viktig å avklare hvordan dere skal fordele de løpende utgiftene til bolig, strøm, mat og lignende. Velger man delt økonomi, kan det fort oppstå uenigheter, usikkerhet og krangling.

- Mange oppdager ganske fort etter at de har flyttet sammen at de har forskjellig syn på penger og forbruk. Men det dummeste de gjør er ikke å snakke om det og ikke bli enige om noe, sier Gundersen.

Så klart kan det være fordeler knyttet til delt økonomi, men Gundersen mener det er mest hensiktsmessig å dele likt på utgiftene, og ha dette som et fast utgangspunkt.

Forbrukerøkonomen mener at full åpenhet og ærlighet er en forutsetning for at samlivet skal fungere, og det samme gjelder økonomien. I tillegg må dere bli enige om hva som fungerer for akkurat dere, sier han.

- Noen foretrekker felles brukskonto og regningskonto. Andre blir enige om hvem som skal dekke hvilke utgifter. Ved noenlunde lik inntekt er 50/50-fordeling både enkelt og fornuftig mens en annen fordelingsnøkkel er mer naturlig om den ene tjener mer enn den andre, forklarer Gundersen.

Et tips kan være å opprette en eller flere felleskontoer der dere setter inn penger hver måned ved lønningsdag. Disse pengene kan dekke faste utgifter hver måned, mat og diverse andre ting som dere deler.

#5. Være leieboer hos samboeren

Det er ikke uvanlig å ha ulikt utgangspunkt i egenkapital eller at boliglånet står på den ene parten. Vi har også tidligere skrevet om at du burde unngå å bli leieboer hos samboeren din.

Gundersen mener et godt utgangspunkt er at man kjøper en felles bolig som hver eier en halvpart av, og at dette forutsetter at hver skaffer halvparten av kjøpesummen og hver betjener sitt boliglån.

- Den typiske kvinnefella er at han betaler ned på sitt boliglån, mens hun kjøper mat, klær og interiør. Da risikerer hun å sitte igjen etter et langt samliv med gamle gardiner mens han har en nedbetalt bolig, sier forbrukerøkonomen til Dinside.

#6. Livsforsikring?

- Som gift har dere på mange måter hele avtaleverket inkludert, både når det gjelder hva som skjer ved skilsmisse og ved død/arv, sier Gundersen til Dinside.

Han forklarer at man som samboere i utgangspunktet er to enslige som lever sammen, har hver sin økonomi, og hver sine eiendeler. Det finnes rett og slett ikke noe juridisk rammeverk dere kan forholde dere til ved død eller arv.

Gundersen mener derfor en gjensidig livsforsikring er svært viktig dersom man eier bolig sammen, og spesielt hvis det er barn involvert.

- Livsforsikring er en av to måter å sikre den gjenlevende parten i samboerskapet ved et eventuelt dødsfall. Ved å droppe dette risikerer du å måtte flytte og selge boligen, dersom den andre parten dør, forklarer han til Dinside.

VIKTIG MED FORSIKRING: Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Forbrukerrådet
VIKTIG MED FORSIKRING: Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: Forbrukerrådet Vis mer

Dette støttes også av Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

- Er du forelder med familie, små barn og stor boliggjeld vil konsekvensene av din død kunne bli betydelige. En forsikring som utløser en engangssum kan gjøre gjeldsbyrden mindre for de gjenlevende, slik at de kan fortsette å bo i boligen, uttalte hun til Dinside i forbindelse med en tidligere sak om livsforsikring.

Livsforsikring sikrer altså familien og at partneren kan bli boende i boligen og fortsette nedbetalingen på lånet, dersom en av dere dør.

#7. Ikke skrive testamente

Samboere har ikke de samme rettighetene eller juridiske som ektefeller, og uten testamente har samboere ingen rett til å arve verken penger, bolig, eller gjenstander, dersom den andre faller bort.

Gundersen trekker frem testamente som den andre måten du kan sikre deg mot den andre parts dødsfall.

- I et gjensidig testamente kan samboerne arve hverandre fullt ut, med fradrag for det som etter loven skal tilfalle avdødes barn, sier han.

Ifølge advokat Trude Stormoen i Langseth, er det mange misforståelser om samboeres arverett. Arvelova ble imidlertid endret i 2009, for å sikre at visse samboere ikke står ribbet igjen etter den enes bortgang.

Samboere med felles barn har også rett til å sitte i uskiftet bo, altså overta verdiene etter den døde og utsette arveoppgjøret, men bare til en viss grad.

- Gjenlevende samboer kan overta felles bolig, innbo, bil og fritidseiendom som dere har brukt sammen, sier Stormoen.

Skal dere sitte i uskifte med mer enn det loven gir rett på, må det bestemmes i testamentet.

Få også med deg denne:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer