Øl-tips:

7 ting du ikke visste om øl

Hva er ølkvota og hvorfor er alkoholgrensa for butikkøl 4,7 prosent? Dinside oppklarer. 

ØL-TIPS: Visste du at mørkt øl skal ha en langt høyere temperatur, enn pils? Foto: NTB Scanpix
ØL-TIPS: Visste du at mørkt øl skal ha en langt høyere temperatur, enn pils? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sommer betyr øl-sesong for mange, og hvilket øl som smaker best vil ofte avhenge av region og person. Her kan du se hvilke sommerøl-nyheter som klarte seg best i Dagbladets test (krever innlogging).

Øl er så mangt, men utover kunnskap om de forskjellige ølsortene kan det være greit å vite hvorfor butikkølet må inneholde 4,7 prosent alkohol eller mindre, og at det fins øl du kan kjøpe så mye du vil av når du er på grensehandel.

Vi har samlet sju ting om øl du antakelig ikke var klar over.

#1: Det er ikke lov å gi rabatt på øl og annen alkohol

Da taxfree-butikken på Rygge stengte dørene tidligere i høst, var det salg på taxfree-varer, men ikke på alkohol og tobakk.

Og når Rema 1000 nå har kommet med sin Æ-app, gir de ikke rabatt på butikkøl.

- Det er lovpålagt forbud mot rabatt på alkohol og tobakk, forklarer kommunikasjonsrådgiver Kaia Østbye Andresen i Rema 1000 til Dinside.

Samtidig er det verdt å merke seg at både Trumf og Coop gir medlemsbonus på dine ølkjøp, fordi man opptjener en prosentandel i bonus på hele eller betydelige deler av sortimentet ved kjøp. Slike rabattordninger er lovlige, slår Helsedirektoratet fast.

#2: Derfor er grensa for butikkøl 4,7 prosent

At det er nettopp ved et innhold på 4,7 prosent alkohol grensa går for hvilket øl som selges i butikk og på vinmonopolet, viser seg å ha en ganske merkelig forklaring.

Det henger sammen med avgiftene på ingrediensene som øl og pils er fremstilt av, og hvilken skatteklasse de øltypene vi da hadde da grensa ble satt, sorterte under. Dette systemet går helt tilbake til tidlig 1900-tall. Her kan du lese mer om bakgrunnen for butikkølgrensa.

Det er også verdt å merke seg at det i fjor ble avdekket at svært mye av butikkølet hadde en for høy alkoholprosent.

#3: Så mye betaler du i avgift på øl og annen alkohol

Norge er kjent for sine strenge avgiftsregler på alkohol, som gir utslag i at mye av totalprisen på en boks eller en flaske, er avgifter.

Da vi skrev om alkoholavgifter i 2015, utgjorde avgiftene 66 prosent av prisen på en ølflaske i norske butikker.

Og overraskende nok utgjør avgiftene en større andel på prisen på butikkøl enn poløl.

#4: Kvotefri øl og cider

Reiser du over grensa til Sverige for å handle, finner du mye såkalt folkeøl i butikkene, samt cider i et uttall smaksvarianter. Det du kanskje ikke visste, er at om disse har en alkoholprosent på 2,5 prosent eller lavere, trenger du ikke å forholde deg til kvota:

Du kan da kjøpe så mye du vil.

#5: Så stor er øl-kvota om du bare handler øl

Er du ingen vin- eller brennevinsentusiast, men vil fylle opp handlekurven med øl - innenfor kvota, kan du faktisk ha med deg ganske mange halvlitere.

Ved å bytte inn brennevin- og vinkvota med øl, kan du faktisk ha med deg hele 6,5 liter øl tilbake over grensa.

Her kan du se hvordan du setter sammen flere alternative taxfree-kvoter.

#6: Glassflasker bør stå, ikke ligge

Når ølet så er kommet i hus, er det også et par ting å passe på. Ikke minst ved lagring av øl.

Enkelte hevder at glassflasker ikke skal ligge under oppbevaring. Som kjent er det ganske vanlig å legge ølflasker til kjøling i kjøleskapet.

Årsaken til at de helst skal stå er at mye øl har såkalt bunnfall, eller gjærrester. Lar du flaskene ligge i kjøleskapet før de skal drikkes, vil dette bunnfallet blandes i ølet. I en flaske som står, vil det logisk nok synke til bunns.

I samme slengen kan du unngå å drikke den siste slumpen nederst i ølflaska.

#7: Velg rett temperatur på ølet ved servering

Hvor kaldt ølet skal være ved servering, avhenger av øltype. Og det er snakk om relativt store temperaturforskjeller.

Lyst øl som pilsner og alkoholfritt øl, anbefales servert rundt 6-8 grader. Pale ale og India Pale Ale kan fint nytes på 8 til 10 grader. Bayer og ulike typer mørk ale bør ha 10 til 12 grader som serveringstemperatur, mens sterkt juleøl, bokkøl og ulike typer stout og porter bør serveres fra 12-14 grader.

Husk også at det er viktig å skjenke ølet på riktig måte.

Artikkelen ble publisert første gang i januar 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer