Reiseforsikring: Erstatning etter tyverier og skader

7 ting reiseforsikringen ikke hjelper deg med

Kan problemet være din egen feil, må du se langt etter erstatningen.

USIKKER FORSIKRING: Selv om du har reiseforsikring før du reiser på ferie, er det på langt nær sånn at du får erstatning for alt som går galt. Forsikringsselskapet kan nekte å erstatte både tyverier og skader om du selv har skylda. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
USIKKER FORSIKRING: Selv om du har reiseforsikring før du reiser på ferie, er det på langt nær sånn at du får erstatning for alt som går galt. Forsikringsselskapet kan nekte å erstatte både tyverier og skader om du selv har skylda. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Det er grunn til at noe kalles forsikring, og noe annet «idiotforsikring». For selv om du er forsikret, betyr ikke det at du er forsikret mot tabber.

Når du har gjort noe «uforsvarlig», som forsikringsselskapene ofte kaller slike tabber, kan du få «avkortet» erstatningen. Kanskje ingen penger i det hele tatt.

Derfor skriver Dinside stadig om nordmenn som får trøbbel med reiseforsikringen sin etter turer i inn- og utland. Her får du syv eksempler på ting du bør unngå, basert på Dinsides artikler og Finansklagenemndas vedtak – hvor slike krangler ofte havner.

Alle kan oppsummeres sånn her: Ha verdisaker deg, vær forsiktig og husk at om du selv kan klandres for det som har skjedd, ja så gjør du raskt det.

#1: Ting du glemmer

Om du glemmer veska på en benk, og den er borte når du kommer tilbake for å hente den, er det lett å tenke at «jaja, reiseforsikringen dekker jo tyveri».

Men reiseforsikringen dekker ikke tyveri av gjenglemte ting. Da anses de nemlig ikke som stjålet i det hele tatt.

Noen forsikringsselskap understreker også i vilkårene «at eiendeler mistes/bortkommer og senere beholdes av finneren, er ikke å anse som tyveri».

For å fortsette i de krøkkete juridiske vendingers spennende verden, må tingen være i din «besittelse» og «varetekt» for at den i det hele tatt kan stjeles. Er den ikke det, blir den nærmere «funnet».

#2: Bagasje i hotellresepsjonen

Du har sikkert gjort det selv; latt bagasje stå i resepsjonen på hotellet i limboet mellom utsjekk av hotell og innsjekk på flyplassen.

Men har verdisaker forsvunnet fra bagasjen når du kommer tilbake, har de forsvunnet for godt. Reiseforsikringen dekker nemlig ikke tyveri av verdisaker fra bagasje du har overlatt til andre.

- Et oppbevaringsrom på et hotell, selv om det er låst, er ikke det samme som en safe, har kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg sagt til Dinside.

De ville ikke erstatte smykkene til en nordmann som ble stjålet på denne måten. Men de erstattet resten av bagasjen, hvor kravene ikke er like høye.

#3: Ting i innsjekket bagasje

- Verdisaker og elektroniske duppeditter i innsjekket bagasje er risikosport, har pressetalsmann Arvid Steen i Tryg forsikring uttalt.

Grunnen er todelt: For det første vet man aldri hvor forsiktig bagasjen din blir håndtert. Selv om du kan ha krav på erstatning fra flyselskapet om bagasjen din skades, har du selv et ansvar for å pakke den forsvarlig.

For andre, ja du gjettet det: Reiseforsikringen din vil ikke hjelpe deg om verdisaker forsvinner fra innsjekket bagasje. Du skal alltid selv passe på dine egne verdisaker.

#4: Skader ved ekstremsport

Er du av typen som kjeder deg på stranda eller synes turer i fjellet blir for A4, må du ofte ta ansvaret selv om noe går galt.

I alle fall om du gjør noe så «ekstremt» som å stå på slalåm, snowboard, hopper i fallskjerm eller frivillig faller med et strikk mellom beina.

«Ulykkesbegrepet må (...) tilpasses den risiko som den forsikrede med viten og vilje har utsatt seg for» har Finansklagenemnda uttalt.

Derfor opplever mange å ikke få noe igjen for skader i blant annet skibakken; gjør du noe risikabelt, kan reiseforsikringen nekte å ta regninga om farene slår til.

#5: Mislykkede ferieflørter

Dinside omtalte nylig flere nordmenn som lot seg lure av lange blikk på ferien. Nordmenn som tok med seg fremmede på rommet, for eksempel, bare for å våkne med litt færre verdisaker i bagasjen enn kvelden før.

- Det å ta ukjente med på hotellrommet er i hovedsak ikke alene å anse som grovt uaktsomt, har skadesjef Petter Lassen i Frende fortalt Dinside.

Men har du verdisaker liggende, som blir stjålet fordi du sover mens overnattingsgjesten stjeler, kan du bli nektet erstatning.

#6: Ulykker i fylla

Å skade seg i fylla på ferie er en stolt norsk tradisjon. Men reiseforsikringer er ikke spesielt glad i fulle folk.

Vi har for eksempel fortalt om en kar i et 40-årslag som falt 4,6 meter fra en balkong, og blant annet mistet synet på ett øye. Forsikringsselskapet hans avkortet erstatningen med 200.000 kroner, fordi han var full.

«En handling foretatt i selvforskyldt rus kan føre til at handlingen blir ansett som grovt uaktsom» påpekte Finansklagenemnda i sin uttalelse, som ga selskapet medhold.

#7: Verdisaker på stranda

Å legge gullklokka i skoen, er neppe genialt nok til å lure tyver trill rundt. Og knekker de tyverisikringen din, kan du få problemer med reiseforsikringen, da verdisaker skal holdes under oppsyn.

- I praksis betyr dette at for eksempel mobil og lommebok ikke skal ligge igjen på stranden under bading eller ved tur til kiosken, har Heidi Tofterå Slettemoen, da i Tryg nå i Frende, fortalt Dinside.

- Da må en i reisefølget være tilstede og passe på tingene for å unngå avkorting i erstatningen.

Artikkelen ble publisert på Dinside i juli 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer