Arbeidsliv etter pandemien

70% vil fortsette med hjemmekontor

... men ikke hver dag.

«BIG BROTHER» PÅ TEAMS: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sju av ti nordmenn ønsker å fortsette med hjemmekontor minst én dag i uka, selv etter at pandemien er over, viser Oslo Met-rapporten «Hjemmekontor våren 2021 – Omfang, utvikling og kjennetegn», som lanseres fredag.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet, som ønsker å kartlegge nordmenns bruk av hjemmekontor, ifølge NRK.

Ikke lei ennå

- Vi skulle jo tro at folk er lei av joggebukse og PC-skjerm på kjøkkenbordet, men slik er det ikke, sier forsker Mari Holm Ingelsrud ved Oslo Met.

Ingelsrud sier at rundt halvparten svarer at de har lyst til å jobbe minst to dager i uka hjemmefra etter at pandemien er over.

Regjeringen anbefaler fortsatt at alle som har mulighet til det, har hjemmekontor. I regjeringens gjenåpningsplan, som er delt inn i fire trinn, nevnes det i fjerde og siste trinn at det fremdeles kan være behov for noe hjemmekontor.

HJEMMEKONTOR: Det kan være vanskelig å holde motivasjonen på topp når arbeidsplassen er hjemme i stua, og på hjemmekontoret er det flere av oss som ikke holder på de kostholdsvanene vi pleier. Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer

Pendlere ser for seg mer hjemmekontor

Samtidig viser nye tall fra Norges Automobil Forbund (NAF) at mer enn halvparten av befolkningen mener jobbreisen bør ta under en halvtime, og i pendlerområdene ønsker mange å jobbe mer hjemmefra.

- Grensa for reisetid ser ut til å gå på omtrent 45 minutter til én time. Kun tre prosent svarer at de vil akseptere mer enn én times reisevei, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ingunn Handagard i en pressemelding.

I Oslo og Viken er det imidlertid flere som godtar lengre reisetid til jobb:

Hele 35 prosent i Oslo og 31 prosent i Viken vil akseptere en jobbreise på mellom 30 og 44 minutter. I Viken er det også 15 prosent som er villige til å bruke fra 45 minutter til én time på jobbreisen.

Snittet for landet viser én av fem venter å jobbe mer hjemmefra, mens 27 prosent svarer at de har en jobb som krever at de er på arbeidsplassen uansett.

- Dersom mer hjemmekontor blir den nye normalen, kan vi vente mindre rush både i trafikken og på kollektivtransporten, spesielt i områder er trykket på kollektiv er høyt i rushtid vil en tredjedel færre reisende merkes godt, spår Handagard.

Ulempene med hjemmekontor

På arbeidsplassen er vi vant til at dyktige renholdsansatte, vaktmestere og HMS-ansvarlige passer på at inneklimaet på kontoret er av god kvalitet.

Når det kommer til renhold av hjemmekontoret, er det gjerne litt verre - her er det nemlig du som har ansvar for å holde det ryddig og rent, noe det ikke alltid er så lett å sette av tid til.

Men, det burde du så absolutt - for å jobbe under dårlige inneklima-forhold over tid, kan få flere, uheldige konsekvenser.

I tillegg kan det være utfordrende å holde en god måltidsrytme på hjemmekontoret når du ikke er omgitt av sultne kollegaer som maser om lunsjpause.

Og, til sist kan du gå på en skattesmell etter mye hjemmearbeid:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer