70.000 tar medisin uten effekt

Pasienter med slitasjegikt som får smertestillende medisiner av typen NSAID og COX-2-hemmere har marginal effekt av medisinen, som gir mange alvorlige bivirkninger og koster samfunnet 200 millioner i året.

Publisert
Sist oppdatert

Det skriver Aftenposten i dag.

Til sammen tar 280.000 nordmenn disse medisinene, og 70.000 av dem tar det fordi de har slitasjegikt. Rikstrygdeverket tar regningen. Men en undersøkelse Aftenposten omtaler i dag viser at medisinen ikke har særlig nytte for pasientene.

Avisen skriver at effekten i praksis er uten betydning, og 90 prosent av forskningen som har ført til at medisinen er godkjent er betalt av legemiddelindustrien.

I alle studiene det er vist til har forskerne fulgt pasientene i veldig kort tid - kun en av dem fulgte pasientene lenger enn 12 uker, og i det studiet fant ikke forskerne noen effekt.

Undersøkelsen blir publisert i dagens utgave av det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal.

Forskerne har gått gjennom alle publiserte studier som er placebokontrollerte - som betyr at pasientene er delt opp i to grupper og en av gruppene har fått juksemedisin.

To av de ansvarlige bak undersøkelsen er Jan M. Bjordal ved Universitetet i Bergens Institutt for samfunnsmedisinske fag og professor Lars Slørdal ved NTNUs Institutt for laboratoriemedisin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer