8 av 10 kvinner er redde for å føde

Kvinner er "vettskremte" med tanke på å føde, og ferske mødre finner det "mer smertefullt enn de noensinne hadde forestilt seg", viser et nytt studie.

Publisert
Sist oppdatert

8 av 10 kvinner er redde for å føde
Kvinner er vettskremte med tanke på å føde, og ferske mødre finner det mer smertefullt enn de noensinne hadde forestilt seg , viser et nytt studie.

Av

Åtte av ti kvinner oppgir at de har vært redde under svangerskap og fødsel. Det rapporterer BBC, som viser til et nytt studie fra Storbritannia, hvor 3000 kvinner har vært med.

Smertefullt og sjokkerende

Her er hva forskerne ved The National Childbirth Trust fant ut da de oppsummerte resultatene:

* Tre fjerdeler av de spurte sa at smerten var mye verre enn de hadde forestilt seg at den ville bli, og halvparten av kvinnene sa at de fant opplevelsen mer sjokkerende enn de hadde forventet.

* 86 prosent av kvinnene oppga at de hadde hatt smerter etter fødselen. I gjennomsnitt hadde kvinnene smerter i 24 dager.

* 6 av 10 kvinner mente svangerskapskursene de hadde gått på ikke lyktes i å forberede dem på realitetene i forbindelse med en fødsel.

3 av 4 engstelige

* Tre fjerdedeler av de spurte oppga at de hadde følt seg engstelige under svangerskapet, og at de følte bekymring rundt tester de måtte ta som følge av graviditeten.

* Dagliglivet bød også på problemer for de gravide kvinnene. Hele 72 prosent av dem svarte at folk flest ikke var spesielt høflige med dem, på den måten at de eksempelvis oppga plassene sine på buss eller tog.

* Undersøkelsen viste at bare 6 prosent av kvinnene gjennomgikk en fullstendig naturlig fødsel, mens 23 prosent tok keisersnitt.

* Av de som fødte naturlig, fødte 38 prosent ved hjelp av epidural, mens 41 prosent fikk det smertestillende middelet Pethidinete. En fjerdedel ble indusert (at man igangsetter fødselen, red.anm).

Klaget på oppfølging

* En fjerdedel av kvinnene i undersøkelsen klaget på at personalet på fødeavdelingen manglet medfølelse og var kalde . 45 prosent oppga også at de ikke ble fortalt hva som skjedde under svangerskapet og fødselen.

* Etter at kvinnene hadde født, mente 43 prosent av dem at de ikke fikk god oppfølging på sykehuset etterpå.

* Åtte prosent av kvinnene sa at de led av depresjoner, og 44 prosent sa at de følte seg nedfor og sjokkert . 11 prosent av de spurte mente helt klart at de led av fødselsdepresjon.

* Til tross for bekymringene, mente likevel 99 prosent av mødrene at morskapen ga de mer lykke enn karrieren
deres.

- Som et lotteri

- Studiet gir et deprimerende innsyn i Storbritannias morskapsservice, sier Dani Zur som er redaktør for det britiske Mother & Baby magazine.

- Det å føde i Storbritannia i dag har blitt som et lotteri. Hvis fødselen starter på en dag når din fødselsavdeling er full av personale, og det ikke er mange andre kvinner som føder, er det mer sannsynlig at du får en god erfaring, sier hun.

- Men hvis din lokale fødeavdeling er underbemannet og har mindre ressurser, så er du ikke så heldig, legger hun til.

Mary Newburn, som leder forskningsavdelingen ved The National Childbirth Trust, sier det nye studiet reflekterer en serie av seriøse, underliggende problemer i morskapsomsorgen.

- Men det er ikke bare problemer. Forskning fra NCT har også vist at de fleste kvinner kan ha - og har - et positivt forhold til jordmødrene og doktorene sine, og at de får den informasjonen som de føler at de behøver.

Internasjonal trend

- Hvis de får konsekvent omsorg - og særlig hvis de får bli kjent med en jordmor i løpet av graviditeten - kan kvinner få en god erfaring gjennom fødselen, og en positiv start på deres nye liv som en foreldre.

Også her hjemme er det mange som frykter det å føde. Stadig flere norske kvinner velger derfor å ta keisersnitt. For mange er årsaken redsel for smerter, og komplikasjoner ved en naturlig fødsel.

I 1967 var den totale keisersnittfrekvensen i Norge på bare to prosent. I april i år var den - ifølge VG - oppe på om lag 14 prosent. Cirka fire prosent av keisersnittene beskrives som akutte og uforutsette, mens ti prosent er planlagte keisersnitt.

- Det er et tankekors at det aldri har vært tryggere å føde i vår del av verden, og at vi samtidig aldri har vært så redde for fødsel som nå, uttalte avdelingsoverlege og professor Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinnesenteret på Ullevål universitetssykehus i Oslo
den gang.

Selvvalgt keisersnitt er en internasjonal trend, og bekymrer også fagfolk i Canada og USA.

Mozon.no, 02.10.02.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer