Erstatning fra forsikringen etter brann

8 grunner til at folk mister erstatning ved brann

Og 4 spørsmål du må stille deg selv for å få hjelp.

STORE SKADER: Brann handler selvfølgelig først og fremst om menneskers sikkerhet, men også de økonomiske konsekvensene kan bli store. Derfor kan det bli dyrt om du får trøbbel med forsikringsselskapet. Arkivfoto: Henrik Sundgård / NTB scanpix
STORE SKADER: Brann handler selvfølgelig først og fremst om menneskers sikkerhet, men også de økonomiske konsekvensene kan bli store. Derfor kan det bli dyrt om du får trøbbel med forsikringsselskapet. Arkivfoto: Henrik Sundgård / NTB scanpix Vis mer
Publisert

1.004 personer har omkommet i brann i Norge fra 2000 og fram til i dag, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

141 av disse døde i julemåneden desember. Og dette er tre ganger mer enn i for eksempel august.

Det økonomiske rundt en brann havner naturlig nok i skyggen av slike tall. Men for mange blir også dette et stort problem, spesielt når man ikke får den hjelpen av forsikringen som man forventet.

Noen av disse historiene havner i Finansklagenemnda, som blant annet kan hjelpe nordmenn når de er uenig med forsikringsselskapet sitt.

Her er åtte historier om fire problemstillinger du bør være klar over.

#1: Du må vite om du er forsikret

Har du forsikringene i orden? Er du sikker på at du har forsikringene i orden?Mange nordmenn har brent seg på dette.

  • En kar hadde en forsikringsavtale hvor det stod «Boligforsikring, Villa (innbo kollektivt)». Han trodde dette betydde at han hadde en innboforsikring hos selskapet. Men dette betydde at kona hadde en kollektiv innboforsikring i et annet selskap, gjennom fagforeningen. Da huset brant hadde hun meldt seg ut av foreningen – og de stod igjen uten innboforsikring, og uten hjelp fra Finansklagenemnda.
  • Du må dessuten sørge for å betale regningene. Da en kar fikk brann i en rundballpresse, viste det seg at forsikringsavtalen hans var opphørt. Regningene var ikke betalt, ifølge mannen på grunn av tekniske problemer med avtalegiroer. Selv om han mente han ikke hadde fått god nok beskjed om dette, ville ikke Finansklagenemnda hjelpe han.

Så sørg for å sjekke hva du faktisk har av forsikringer, og betal regningene.

#2: Du må vite at du er riktig forsikret

Vet du nøyaktig hva som er forsikret? Og at det som er forsikret er riktig angitt i forsikringsbeviset? Her kan man også brenne seg.

  • En kar tegnet bygningsforsikring på et hus på 190 kvadratmeter. Men etter en brann, viste det seg at huset var på 278 kvadrat. Dermed var han underforsikret, og forsikringsselskapet nektet å erstatte hele tapet. Finansklagenemnda er enig med selskapet i at dette var mannens eget ansvar, så han får ingen hjelp.
  • «Skjemaangst» er heller ingen unnskyldning. Etter en brann viste det seg at en nordmann ikke hadde oppgitt de tidligere skadene på boligen sin. Han viste til en legeerklæring på «skjemaangst», og at han derfor hadde overlatt jobben med å fylle ut papirene til sin forsikringsagent. Dette godtok ikke Finansklagenemnda, som derimot godtok forsikringsselskapets avkortning på hele 50 prosent.

Så sørg for å sjekke hva forsikringsbevisene sier er forsikret, og at du har vært ærlig når papirene ble fylt ut.

#3: Du må ikke være grunnen til brannen

Kan du bli stilt ansvarlig for brannen? Var du forsiktig nok? Det er dessverre mange situasjoner som forsikringsselskapene ikke vil ta ansvar for.

  • Dinside skrev tidligere i år om mannen som forlot smultgryta for å ta telefonen, og like etterpå tok det full fyr på kjøkkenet. Han klarte å slukke brannen selv, men forsikringsselskapet avkortet erstatningen likevel. De mente nemlig at han skulle ha fulgt med på smultgryta hele tida, og Finansklagenemnda var enig.
  • En kvinne glemte sannsynligvis å slå av komfyren etter å ha kokt tåteflasker på kvelden, og i løpet av natta ble det brann. Hun viste til «ammetåke» samtidig som hennes far var alvorlig syk, men forsikringsselskapet avkortet erstatningen med åtte prosent, og hun får ingen hjelp av Finansklagenemnda.

Så skal du få full uttelling fra forsikringen, må brannen ha oppstått nærmest av seg selv.

#4: Du må være ærlig i skadeoppgjøret

Om du har vært så uheldig å ha brann, er du ærlig i skadeoppgjøret? Vet du egentlig hvor store undersøkelser forsikringsselskapet selv kan gjøre? Selv om du ikke lyver, kan det straffe seg å ikke være korrekt.

  • Etter en brann la en kvinne fram en lang liste over svært kostbare ting som ble tapt. Blant annet servise for nesten 60.000 kroner, en symaskin til 95.000 kroner og 17 gryter til 16.000 kroner. Forsikringsselskapet undersøkte branntomten, og telte blant annet antall kjeler, som ikke stemte med det hun oppga. Selskapet mente blant annet derfor at kvinnen løy og ba om nesten 500.000 kroner tilbake, mens kvinnen mente hun bare tok feil, og at det feilene uansett bare gjaldt en liten del av skadeoppgjøret. Finansklagenemnda ville ikke behandle saken, og forsikringsselskapet får dermed gjøre som de vil.
  • Å være ærlig gjelder ikke bare når det kommer til verdiene som ble tapt, men også til hendelsesforløpet. En mann som fikk huset sitt totalskadd i brann opplyste at han forlot huset rundt to timer før det brant, men endret senere forklaringen noe. Forsikringsselskapet undersøkte bompasseringene hans, og fant ut at kjøreturen hans samme dag tilsa at han løy. I tillegg til saker i rettssystemet og funn på branntomta mener forsikringsselskapet at han selv kan ha tent på boligen, og Finansklagenemnda vil ikke engang behandle saken.

Uavhengig av om personene i sakene over lyver eller bare er unøyaktige, må du altså huske at forsikringsselskapet gjør store undersøkelser selv. Vær derfor så korrekt som du overhodet klarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer