8 tester som kan redde livet ditt

Noen små tester kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Ikke alle medisinske tester er like viktige - men noen av dem bør du få tatt med jevne mellomrom. Foto: colourbox.com
Ikke alle medisinske tester er like viktige - men noen av dem bør du få tatt med jevne mellomrom. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Forbes.com er ikke listen over hvilke tester du bør ta med jevne mellomrom lang og komplisert – men den er viktig.

Dette står i ganske sterk motsetning til det som kanskje best kan karakteriseres som ”testegalskap”, der både leger og pasienter ivrer etter å ta i bruk flest mulig tester for å måle hvordan det står til på innsiden av kroppen.

Flere ulemper enn fordeler?

Stadig nye tester blir utviklet, som for eksempel gentester og kroppsscanninger. Utviklerne hevder at disse testene kan få øye på sykdom før man får symptomer – men de fleste av dem kan ikke bevise at disse testene faktisk vil forbedre helsen din eller gi deg et lengre liv.

- Det finnes fem ting som kan skje når du tar en screening – og fire av dem er ikke bra, sier lege B. Ned Calonge, formann i The U.S. Preventive Service Task Force, som er et statsfinansiert ekspertpanel som vurderer slike forebyggende tester, til Forbes.com.

Slike tester kan for eksempel indikere at du har en sykdom som du ikke har. De kan overse en sykdom du faktisk har, slik at du ignorerer symptomene. De kan få øye på en snikende sykdom som du kanskje helst ville ha foretrukket å forbli uvitende om. Og de kan få deg til å kaste bort pengene dine på unyttig informasjon. Med andre ord: før du tar en slik test, kan det være lurt å diskutere med legen din om den egentlig vil gjøre noe for helsen din.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer