80 prosent dyrere biff i Norge

Høyt kostnadsnivå fører til høye priser i Norge.

Publisert
Sist oppdatert

Visste vi det ikke? Både biffen og de øvrige matvarene er mye dyrere i Norge enn i det øvrige EU.

Med i selskapet av land med høye matvarepriser er også Island, Sveits og Danmark. Dette ifølge Statistisk sentralbyrå. Island og Norge har et prisnivå på matvarer og alkoholfrie drikkevarer som er henholdsvis 64 og 58 prosent høyere enn gjennomsnittet i EU.

Dyrt kjøtt

Det er særlig kjøttprodukter som er dyre i Norge. Kjøttprisene ligger 82 prosent over gjennomsnittsprisene i EU.

Aller dyrest er likevel tobakksprisene. De ligger 127 prosent over snittet i EU.

I den andre enden av skalaen ligger Makedonia og Bulgaria, som begge ligger 44 prosent under gjennomsnittet i EU, dette tilsvarer en tredjedel av de norske prisene.

Også høye inntekter

En mulig forklaring på det norske resultatet, er at Norge har et generelt høyt inntekts- og kostnadsnivå, noe som ofte går hånd i hånd med et høyt prisnivå.

SSB opplyser om at prissammenlikningen baserer seg på omkring 500 produkter. 37 europeiske land deltok i prisinnsamlingen, som ble gjennomført innenfor rammen av den europeiske kjøpekraftsundersøkelsen i mai 2006. Prismaterialet er senere justert slik at det reflekterer gjennomsnittspriser for hele året, og vektet med forbruksvekter fra det enkelte lands nasjonalregnskap. Undersøkelsen er nylig lagt frem av Europakommisjonens statistikkontor, Eurostat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer