800 000 vil slite

De unge, familier med barn og enkelthusholdninger kan få det tøffest.

OND SIRKEL: DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl fraråder å betale regninger med kredittkortet. Foto: Stig B. Fiksdal/NTB
OND SIRKEL: DNBs forbrukerøkonom Silje Sandmæl fraråder å betale regninger med kredittkortet. Foto: Stig B. Fiksdal/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er liten tvil om at norske forbrukere har fått kjenne på de økte prisene på matvarer, drivstoff og strøm, som nærmest har skudd i været det siste året, samt renteøkninger.

Den uvanlig høye prisveksten kan utgjøre en real kalddusj for husholdningene, og en ny rapport fra DNB, basert på en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av banken, tyder på at mange kan ha en økonomisk utfordrende tid i vente.

DETTE BLIR DYRERE: Norges Bank har satt opp renten med 0,5 prosent. Dette betyr det for deg. Vis mer

800 000 vil slite

Undersøkelsen viser at 800 000, rundt 18 prosent, over 18 år vil få problemer med å betale løpende regninger.

Ipsos har på vegne av DNB nylig gjennomført en landsdekkende undersøkelse som viser at nesten 800 000 nordmenn (18 prosent) over 18 år får problemer med å betale løpende regninger:

I undersøkelsen kommer det fram at det er de unge, familier med barn og enkelthusholdninger som får det tøffest:

  • Det er de som vil slite mest med å betale regninger.
  • De kommer ikke til å legge om hverdagsforbruket i stor grad da luksusgoder antageligvis ikke er medregnet i budsjettet fra før av.
  • De færreste som svarer at de får problemer med å betale løpende regninger har spart opp en buffer. 37 prosent av unge har ikke spart til økonomisk buffer for å møte økte utgiftsposter. Barnefamilier er på 36 prosent, mens enslige er på 40 prosent.

Ond sirkel

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, sier at det dessverre er mange som tyr til kredittkort eller forbrukslån når det begynner å bli vanskelig å betale regninger.

– Det fraråder jeg sterkt. Da havner du fort i en ond sirkel som det er vanskelig å komme seg ut av. Har du problemer med å betale regninger, kontakt de du skylder for å dele opp beløpet eller søk om avdragsfrihet eller utsettelse der det er mulig. Prioriter alltid de regningene som har høyest rente. For eksempel så bør en kredittkortregning betales før studielånet, skriver Sandmæl i en e-post.

Hun legger til at det fort kan bli dyrt å la regningen ligge. Purregebyr, inkassogebyr og forsinkelsesrente kan føre til at en regning på 1000 kroner fordobler seg i løpet av 3 måneder.

– Går regningen til rettslig inndrivelse, etter 12 uker, kan 1000-lappen forvandles til 5000 kroner og fortsette å vokse. I tillegg vil du få en betalingsanmerkning som fører til at du verken får et mobilabonnement eller lån til bolig eller bil. Da må du gjøre opp for deg.

Tvangssalg

Selskapet Inkassopartner tror at rentehevingene vil føre til en stor økning i tvangssalg av boliger fremover.

- Bolig er for de aller fleste av oss den største kostnaden vi har, og økte renter merkes direkte på lommeboka. Økning av tvangssalg kommer av at flere og flere vippes utfor stupet. Vi merker at vi må sende mange flere saker til rettslig inndrivelse for å få pant i bolig og deretter tvangssalg av bolig/leilighet/hytter, eventuelt lønnstrekk, uttalte Geir Grindland, leder i selskapet, til DinSide etter rentehevingen i august.

Han forklarer at dersom man får en inkassosak på seg, burde man unngå at det går så langt at inkassobyrået sender den til namsmannen for tvangsinndrivelse (rettsliginndrivelse) til namsmannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer