Slik unngår du økonomisk smell

850.000 nordmenn frykter for økonomien i januar. Slik unngår du smell

En av fem er redd for å gå på en smell i januar.

JULESMELL: Tenk over utgiftene i januar før du trekker kortet for mye i desember, råder forbrukerøkonom. Foto: NTB Scanpix
JULESMELL: Tenk over utgiftene i januar før du trekker kortet for mye i desember, råder forbrukerøkonom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver femte nordmann frykter dårlig råd i januar på grunn av for høyt juleforbruk.

En undersøkelse Respons har gjort for SpareBank 1 viser at hele 21 prosent av de spurte frykter dårlig råd i januar etter julehandelen. Til sammen 850.000 nordmenn ser for seg en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem utpå nyåret.

Handler for nær 60 milliarder

I år kommer vi til å julehandle for 58,5 milliarder kroner i desember, viser tall fra Virke. Det tilsvarer 11.040 kroner for hver nordmann.

Baksiden av medaljen er at mange bruker såpass mye penger på julehandelen at de frykter en økonomisk nedtur etter årsskiftet.

– Du får en baksmell om du handler og bruker penger over evne. Særlig hvis du sliter litt økonomisk fra før, er det ingen god idé å kjøpe mange og dyre gaver, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen til Dinside.

– Det er mange fristelser i desember. Den som ikke er bevisst på pengebruken og klarer å holde igjen, men handler mer på impuls, kan fort få en baksmell i januar.

Bruk kredittkort med omhu

Flere bruker kredittkortet i julehandelen, og det er smart hvis du for eksempel handler på nett, sier Gundersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer