Slik unngår du økonomisk smell

850.000 nordmenn frykter for økonomien i januar. Slik unngår du smell

En av fem er redd for å gå på en smell i januar.

JULESMELL: Tenk over utgiftene i januar før du trekker kortet for mye i desember, råder forbrukerøkonom. Foto: NTB Scanpix
JULESMELL: Tenk over utgiftene i januar før du trekker kortet for mye i desember, råder forbrukerøkonom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hver femte nordmann frykter dårlig råd i januar på grunn av for høyt juleforbruk.

En undersøkelse Respons har gjort for SpareBank 1 viser at hele 21 prosent av de spurte frykter dårlig råd i januar etter julehandelen. Til sammen 850.000 nordmenn ser for seg en økonomisk baksmell når hverdagen innhenter dem utpå nyåret.

Handler for nær 60 milliarder

I år kommer vi til å julehandle for 58,5 milliarder kroner i desember, viser tall fra Virke. Det tilsvarer 11.040 kroner for hver nordmann.

Baksiden av medaljen er at mange bruker såpass mye penger på julehandelen at de frykter en økonomisk nedtur etter årsskiftet.

UNNGÅ JULESMELL: Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen sier at en oversikt over økonomien i juleforberedelsene er viktig. Foto: NTB Scanpix
UNNGÅ JULESMELL: Forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen sier at en oversikt over økonomien i juleforberedelsene er viktig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Du får en baksmell om du handler og bruker penger over evne. Særlig hvis du sliter litt økonomisk fra før, er det ingen god idé å kjøpe mange og dyre gaver, sier forbrukerøkonom i Sparebank 1, Magne Gundersen til Dinside.

– Det er mange fristelser i desember. Den som ikke er bevisst på pengebruken og klarer å holde igjen, men handler mer på impuls, kan fort få en baksmell i januar.

Bruk kredittkort med omhu

Flere bruker kredittkortet i julehandelen, og det er smart hvis du for eksempel handler på nett, sier Gundersen.

Men:

– Når du bruker kredittkortet fordi kontoen er tom, da er du i faresonen.

Også Elisabeth Realfsen i Finansportalen mener folk bør bruke kredittkort med omhu.

- Kredittkort bør brukes som betalingsmiddel, ikke som kilde til å ta opp lån. Når det brukes til betaling, høster du fordelene av kredittkortet, uten ulempene som de høye rentene medfører, uttalte hun til Dinside i forbindelse med en tidligere sak.

Sett på bremsen

Selv om halv skatt i desember letter litt på det økonomiske for mange i juleforberedelsene, sier Gundersen at det for mange kan være vanskelig å holde igjen når det kommer til gavekjøp.

Men det er nå du bør ta grep dersom du frykter januar.

– Er du allerede bekymret, er det bare å sette på pengebremsen med en gang. Og har du fortsatt gaver igjen, husk at det ikke er prisen som er avgjørende for hvor vellykket gaven er. Det handler vel så mye om omtanke som om prislapp.

En undersøkelse fra Klarna viser at kvinner bruker mer penger på julegaver enn menn denne jula, og det er også kvinnene som frykter julebaksmellen mest.

24 prosent av kvinnene mot 18 prosent av mennene frykter konsekvensene av julehandelen.

Skaff deg en oversikt

Gundersen sier at det beste du kan gjøre hvis du er en av disse, er å skaffe deg enn oversikt over økonomien din så raskt som mulig.

– Hvor mye har du på konto, hvor stor er saldoen på kredittkortet, hvilke regninger kommer i ukene framover og når kommer lønna på konto? Det er mye lettere å prioritere rett når du har oversikt over status i dag og utgiftene som du vet kommer.

Fem tips for å unngå økonomisk baksmell etter jul:

  • Ikke bruk mer penger til jul enn du vet du har råd til.
  • Vær forsiktig med å handle på kreditt om du ikke kan betale når regningen kommer.
  • Sett av penger til regningene du vet kommer etter jul og nyttår.
  • Planlegg juleinnkjøpene godt og unngå dyr impulshandel.
  • Tenk alternative gaver som ikke må koste mye penger, som gode opplevelser sammen og nyttige tjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer