9 trinn for et slankere 2009

Det er de små tingene som teller ... Du kan klare det!

En spiseskje majones, fem dager i uka kan legge 7 kilo til akterspeilet i løpet av ett år ... Foto: Colourbox
En spiseskje majones, fem dager i uka kan legge 7 kilo til akterspeilet i løpet av ett år ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du lyst til å stramme inn livreima, men ikke klar for de dramatiske slankekurene? Det er de små tingene som teller ...

Slik kan du knipe noen kilo i 2009:

Dropp dressingen

Spis gjerne salat, men dropp dressingen. Ifølge ernæringsfysiolog Dr. Melina Jampolis' uttalelser til CNN.com, er det 25-30 gram fett i en kvart kopp med dressing, og spiser du salat med dressing tre dager i uken vil du i løpet av et år ha lagt på deg 5,4 kilo, ifølge Jampolis.

Dersom du absolutt må ha dressing på salaten, anbefaler Jampolis at du legger den på siden av tallerkenen og heller dypper gaffelen litt i dressingen før du henger på salaten.

Dropp majonesen

Majones på pølsa, osten, makrellen og egget? Her ligger det mye skjult snadder til glede for bilringene. Spiser du en spiseskje majones sammen med osteskiva fem dager i uka, er du raskt oppe i en vektøkning på nesten 7 kilo i løpet av året, ifølge den amerikanske ernæringsfysiologen.

Unngå sukkerdrikkene

Det kan være mye sukker både i juice og brus - noe av det beste du kan gjøre for vekten din i 2009, er å begrense inntaket av slike sukkerholdige drikker. Drikker du en halvannen liter brus hver uke, gir det det deg 10,5 kilo ekstra sukker å fordøye per år, ifølge Dr. Jampolis. Dette kan gi en vektøkning på drøye 5 kilo i løpet av året.

Se opp for skjult sukker

Du tror kanskje du er sunnheten selv, der du spiser frokostblanding om morgenen og fruktyoughurt til lunsj? Men frokostblanding er ikke nødvendigvis sunt, ei heller fruktyoughurt. Se opp for skjult sukker - og gjør det til en vane å sjekke innholdsdeklarasjonen før du handler. Sjokket kan bli stort. 20 ekstra teskjeer med sukker hver dag kan bli resultatet, om du ikke passer deg ...

Avhengig av sukker

Miks frisk med frossen

Frossenmat er enkelt og kjapt, men kan raskt vise seg som et usunt alternativ - i og med at det gjerne er ladet med salt og transfett. Vær bevisst på at du alltid spiser ferskmat sammen med frossen - spesielt ferskmat som kaliumrik frukt og grønnsaker. Kaliumen kan hjelpe til med å balansere de skadelige effektene av saltet.

Sunne nøtter:

Pekannøtt: Inneholder mye zink, enzymer och antioxidanter som stimulerer hormonproduktsjonen

Paranøtt: Har et høyt innehold av selén, et mineral som mange har lite av i dag

Mandel: Bra alternativ for nøttallergikere. Inneholder høye andeler av e-vitamin som bl.a beskytter hjerncellene og forebygger åreforkalkning

Pistasjenøtt: Har veldig mye antioxidanter og et høyt proteininnhold som metter

Linfrø: Inneholder omega3-fettsyrer fra vegetabilske kilder.

Sesamfrø: Inneholder mye antioxidanter som øker leverens energiforbruk og fettforbrenning


Si ja til nøtter

Nøtter kan være kaloririke, men skal kunne brenne fett og har andre gode egenskaper som er verdt å ta med seg i et helseaspekt - for deg som ikke bare er ute etter å gå ned i vekt, men som også vil bli sunnere. Nøtter inneholder nemlig mange nyttige fettsyrer og mineraler. Hold bare porsjonene under kontroll.

Den svenske ernæringseksperten Fredrik Paulun, som har skrevet boken GI-metoden, anbefaler en håndfull nøtter om dagen.

Brenn fettet med nøtter

Opp med fiberinntaket

Fiberik mat skal være bra for slankere, fordi mettheltsfølelsen er stor på tross av lavt kaloriinntak. Fiber skal i tillegg være godt for helsa generelt, fordi det minsker risikoen for hjertesykdommer og diabetes. Vær bare påpasselig med at du drikker nok vann, om du spiser fiberrik kost.

Mmm-mørk sjokolade

Kvelden blir lettere å komme igjennom, og utskeielsene mindre, om du planlegger en kveldssnack, heller enn at du tror du ikke kommer til å bli sulten eller fysen. Ørlite mørk sjokolade er godt for helsa; studier viser at den perfekte mengden er 6,7 gram per dag. Denne mengden skal ifølge studier kunne redusere betennelser som fører til kardiovaskulære sykdommer. Sett alarmklokka, og nyt!

Spis sjokolade hver dag

Drikk grønn te

Grønn te er en god kilde til antioksidanter, men det som er nesten best av alt: Forskning viser at tre kopper grønn te om dagen kan sette litt ekstra fart på forbrenningen.

Sunnhet i en kopp

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer