Å finne den rette

Mange tar til takke med partnere de passer så dårlig sammen med. Vi har vel en slags moral i vårt samfunn, at vi får gjøre det beste ut av det. Men sannelig er det mange som sliter hardt med denne moralen.

Publisert
Sist oppdatert

Å finne den rette
Mange tar til takke med partnere de passer så dårlig sammen med. Vi har vel en slags moral i vårt samfunn, at vi får gjøre det beste ut av det. Men sannelig er det mange som sliter hardt med denne moralen.

Av Elsa Almås
Psykolog og sexolog

Den store kjærligheten finnes som en mulighet for alle mennesker. Men da må en ikke ta til takke med det første og tro at det er den beste! Det er ikke noen god idé å lære seg noen sjekketriks, og så gå på byen for å se om noen biter på kroken. Selvfølgelig må du finne ut hvordan en kommer i kontakt med folk, men da må du finne ut hvilke mennesker du vil treffe.

Ikke alle er så heldige å finne den store kjærligheten, og noen finner den altfor sent. La oss tenke oss at det i hele den vide verden finnes tre store kjærligheter for deg. Kanskje er det én i Skien, én på Madagaskar og én i Vardø? Det er godt mulig at du må bevege deg rundt i verden for å finne den store kjærligheten. Men så finnes det tretti rimelig store kjærligheter. Muligheten for å finne én av dem er større, men det er fremdeles som å lete etter en nål i en høystakk. Det nytter ikke å sitte på samme sted og vente at noen skal dukke opp.

Tre tusen vil være mulige partnere, men nå begynner problemene å bli større. Så finnes det tre hundre som kunne tenke seg et liv med deg, og som du kanskje kan få det levelig med - ikke så aller verst heller. Har du funnet én av de tre? - èn av de tretti - én av de tre hundre eller én av de tre tusen? Altfor mange slår seg til ro altfor tidlig med én av de tre tusen, eller kanskje ikke det en gang!

Hvordan finner du frem til én som passer for deg - kanskje til og med én av de tre?

Først og fremst ved å vite hvem du selv er, dine egne behov, dine egne grenser og dine egne ressurser. Det er faktisk også mulig å finne den store kjærligheten, og så forskusle den i ren uvitenhet. Det er som å vinne i tipping og så leve i sus og dus noen dager uten å tenke på fremtiden og hvordan an skal forvalte den skatten en har fått.

Det aller viktigste bud er at du ikke er avhengig av en partner for å leve et godt liv - det gode liv må du skape selv, så du har noe å tilby en partner. Kjærligheten trenger næring, og hvis du starter parforholdet på minussiden, tar det ikke lang tid før kjærligheten får magre kår.

Husk at du faktisk er en svært viktig person for deg selv, og du er den person som har det største og viktigste ansvaret for ditt kjærlighetsliv.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer