Å overleve fyllesyken

Litt uggen i dag? Det var jo tross alt nyttårsaften i går, så mange av oss våknet med ull i munn i dag. Men heldigvis er det mye du kan gjøre for å få en bedre dag.

Publisert
Sist oppdatert

Fyllesyken er ikke så lett å unngå, men noen råd finnes det for å døyve smerten.

Hvorfor blir jeg fyllesyk?
Dette er lett. Du har drukket alkohol.

Medisinsk sett er det dehydrering som har skylden for de verste effektene. Alkohol er vanndrivende, og sørger for sandpapirmunn, hodepine og svimmelhet. Kvalme, spying og mageproblemer kommer av den direkte effekten alkoholen har på magesekken.

Etter en slitsom kveld ute, gjerne fulgt av en natt uten særlig god drømmesøvn, kommer du til å være utmattet dagen etter. Dette blir verre av at kroppen din prøver å ordne opp i alt du har rotet til dagen før - og det bruker opp energi det også.

Pass på kroppen din - og den vil passe på deg, så unngå dehydrering, beskytt magesekken, og ta det litt roligere med alkoholen.

Før du går ut
Spis et godt måltid. Ved denne anledningen, og kun ved denne, er et skikkelig fett måltid å anbefale. Dette tar lengre tid å forbrenne, og vil beskytte magen mot alle de irriterende effektene av alkohol.

Når festen er i gang
Å drikke et glass vann eller annen kullsyrefri - og alkoholfri - drikke mellom hver drink med alkohol minsker mengden alkohol du drikker. Unngå drinker med kullsyre fordi de øker mengden alkohol som slipper inn i blodet.

Før du køyer
Å gå en tur i frisk luft hjelper, hvis du orker det. Drikk minst en halv liter vann eller appelsinjuice - fordi C-vitaminer øker nedbrytingen av alkohol i leveren.

Spis en skive. Det kan hjelpe på rabalderet i magen dagen etter.

Hvis du våkner fyllesyk
OK, i kampens hete glemte du alle de gode rådene. Da er det plan B.

Alle har sine egne råd mot fyllesyke. Noen virker, andre gjør ikke. Å ”reparere” er ikke en god ide. Det er vel ingen vits i å forlenge elendigheten?

Det beste er å planlegge på forhånd og ha en del ting i nærheten når du våkner. Hvis du har halsbrann og sur mage kan mageregulerende tabletter eller ingefær-te være redningen. Paracetamol kan hjelpe deg med hodepinen, og anti-kvalme tabletter kan vise seg å bli nyttige de og.

Nok en gang er det vann, C-vitaminer og lett mat som er resepten. Egg sies å hjelpe leveren med å bryte ned alkoholen.

Fyllesykeffekten varer omtrent 24 timer, så være tålmodig. Snart vil du føle deg bedre og klar, helt sikkert, til å gjøre deg igjen.

Oppsummering:

Hvordan unngå fyllesyke
1. Spis et godt, fett, måltid
2. Drikk et glass melk

På festen
1. Varier mellom vann eller kulsyre- og alkoholfrie drinker og alkohol.
2. Unngå drinker med kullsyre
3. Ikke overdriv

Før du køyer
1. Drikk masse vann og ta en energidrikk
2. Ta C-vitamin
3. Spis en brødskive
4. Gå en tur

Å ikke drikke er den letteste måten å unngå fyllesyke på, men her må vi være realistiske. Det er tross alt jul.

Nå har du lest saken, men hva synes du? Er det noen opplagte råd mot fyllesyke vi har glemt?Send oss en e-post!

Dette mener leserne:
Ingrid Kristines råd mot fyllesyke
Når jeg er fyllesyk drikker jeg appelsinjuice av EKTE appelsiner som jeg har laget selv. For den andre er det mest konsentrat og ekkelt i. Dessuten pleier jeg å spise en kiwi, en tomat, og agurk - for den er det masse vann i. Når jeg gjør dette, pleier jeg å bli frisk på bare noen timer. ;)

Ellers er det bra å sove. Eller bare ligge i sengen. Siden var forresten veldig bra, og vakte min oppmerksomhet.
Ingrid Kristine

Pål råd mot fyllesyke
Du har mange gode tips! Her er et til, eller to, de funker bestandig fordi det er fysikk!

Alkohol er en, det man i fysikken kaller base . For å nøytralisere basen, må man drikke syre! Vann er IKKE bra å drikke dagen derpå, fordi vann reagerer med mange sorter alkohol. Så for å erstatte væsketapet bør man drikke noe med syre i! Hva inneholder syre? Jo, melk, juice, brus (i små mengder). IKKE COLA, fordi det inneholder koffein, som også er vanndrivende. Da blir jo vitsen borte!

Spiser man litt, så får magen noe å jobbe med, samt energi! På skiva bør man ha salt pålegg, da salt binder væska til kroppen! Tro meg, det fungerer!

Så må alle feste med måte.
Hilsen Pål

Sondres kommentar til Påls råd mot fyllesyke
Påls tips som vedrører fysikken, eller det vi andre kaller kjemien, er helt feil!

Sondre

Øysteins kommentar til Påls råd mot fyllesyke
Pål! Du har tydeligvis verken hatt fysikk eller kjemi hehe...

Spar deg for usanne fakta-opplysninger , og hold deg til lettøl du. ;-)
Hilsen Øystein

Margrethes råd mot fyllesyke
Mitt beste tips mot varmt hode og uggenhet dagen derpå er ganske enkelt selvmikset iskald sjokolademelk i store mengder, og gjerne en bra film.

Det virker alltid!

Klarer man å kare seg ut i frisk luft, hjelper jo også det.

Ellers takk for flere gode råd på siden.

Hilsen en som vet hvordan

Torbjørns råd mot fyllesyke
Hei alle interesserte...

Det beste mot fyllesyke er to tabletter med Ibux (finnes på apoteket). Dette fungerer alltid.

Ha en god dagen derpå!
Hilsen en som også vet hvordan

Mortens råd mot fyllesyke

Det hjelper utrolig bra å drikke sterk kaffi med 50% baylis, gjerne med litt wisky for å sprite opp. En kopp til den første pilsen/drinken,så en og annen kopp i løpet av festen.
Hilsen Morten M

Lills råd mot fyllesyke
Jeg forslår te med melk og sukker, det hjelper mot kvalme.

Ellers kan man også ta en allergitablett (f.eks. Zyrtec) før man stuper i seng for kvelden.
Hilsen Lill

Martes råd mot fuillsjukheit!
Ta enn Zyrtec (allergitablætt) før du byinn å drekk! Funka kanonbra på dæm såm har tru på den!
Hilsen Marte

Thomas' råd mot fyllesyke
Det er riktig som det er skrevet at vi blir dehydrert av å drikke alkohol.

Hva er det vi har reduserte mengder av når vi er dehydrerte, i tillegg til fuktighet? Jo, mineraler. Jeg har derfor tro på at vi blir bedre av litt salter, og mengder av druesukker.

Salt pølse og eplenektar (gjerne ett par liter nærmest på styrten) gjør godt. For å påvirke hjernen raskest mulig i positiv retning (det er jo gjerne den som gjør mest vondt ved fyllesyke), så er kaffe tingen. Kaffe gjør at fuktighet og mineraler kommer ut til de minste kapilærer (blodårer) i hjernen, og oppretter hjernens balanse av fuktighet og mineraler.

Som vi alle vet er koffein vanndrivende, så drikk minimum dobbelt så mye eplenektar som kaffe, og hold kaffemengden moderat.

God Jul med konjakkers, akkevit og godt øl!
Hilsen Thomas

Åsmunds råd mot fyllesyke
Som allerede nevnt er mye av skylden til det onde væskemangel.

Når man taper mye væske på en slik måte, reduserer man også elektrolyttnivået i kroppen. Derfor: før du legger deg, drikk masse vann (el. lignende) og ta en brusetablett MAGNESIUM.

Dette er ikke noe jeg finner på, men oppskriften mot fyllesyke fra en lege. Å ta til seg noe salt er også bra, for å holde bedre på væsken. Spis også gjerne før du går i sengs... og morgendagen er reddet.
Hilsen Åsmund

Viktors råd mot fyllesyke
Spis mye mat før du drar ut. Gå gjerne på en restaurant sammen med noen kompiser. Mat i magen er det du må prioritere først.

Når du kommer hjem fra en vellykket kveld på dansegulvet, spis to knekkebrød og drikk en halv liter melk. Fiber ordner opp i magesekken og melken restituerer kroppen.
Drikk med måte:)
Hilsen Viktor
Tor-Eiriks råd mot fyllesyke
Fet mat, 5 ml. tran - eller fiskeolje før festen.

1/2 l farris etter hver 2-3 drink, dagen derpå er reddet
Hilsen Tor-Eirik

Torbjørns råd mot fyllesyke
Jeg pleier ikke og være så plaget av hodepine dagen derpå, men derimot har jeg skikkelig nerver . Og en gang, på Røros marten, så var det en bekjent av meg som gav meg ei overdose nærmest av B-vitaminer, jeg tror det var b12, men er ikke sikker.

Men i alle fall, før festen begynte hver dag (Rørosmarte'n varer jo i flere dager) så inntok vi ei kraftig dose med b-vitaminer, og jeg har da ellers aldri vært borti noe som har funka bedre en det, og jeg har prøvd mye rart.

En lege sa til meg en gang at det er ett dette spesielle b-vitaminet hold orden på nervene, og ble også spist opp av alkohol, så da hørtes jo det hele logisk ut.
Takk for oppmerksomheten
Torbjørn

Øysteins råd mot fyllesyke
FØR FEST: ta 1 tablett zyrtex, og spis fettholdig mat.
UNDER FEST: drikk mest mulig bare drinker , selvom dette kan være sterkt noen ganger. Unngå kullsyreholdig drikke. Den siste timen før du skal hjem så bør du kutte alkohol og gå over på c-vitaminholdig mat/drikke.
ETTER FEST: spis noe for å la magen ha noe å jobbe på, samtidig så drikk noe som du ikke har hatt i drinken din
Hilsen Øystein

Roberts råd mot fyllesyke
Kjøp allergitabletten zyrtec på apoteket. Ta to stk før du starter å drikke. Fungerer som bare juling.
Har prøvd det på mange som ble i bakrus bare av å se en øl, og de skryter det opp i skyene.
Hilsen Robert

Ingves råd mot fyllesyke
Det enkleste, og absolutt beste tipset jeg har å gi dere som leser dette, er å gå innom en helsekost butikk og kjøpe noen tabletter som heter: HANGOVER KILLERS. En pakke inneholder 12 tabletter og koster 48 kr. Dette er tabletter som er spesielt utviklet for å ta knekken på bakrusen. Du tar enkelt 8 tabletter med to glass vann ca. 30 min. før alkoholinntak + 4 tabletter før du skal legge deg (funker også som brusetabletter )...
Jeg GARANTERER en herlig søndags morgen uten hodepine og andre plager.

PS. en kan nesten drikke så mye en vil med disse vidunder vitaminene . Tro meg!
Vennlig hilsen Ingve, Stavanger

Vidars råd mot fyllesyke
Problemet med kvalme, er magekatarr, fordi det produseres syre og oppblåsthet. Dette forverres gjennom vanlige smertestillende medisiner som Paracet og Ibux.

Er man kvalm, bør disse unngås. Imidlertid kan det kompenseres ved syreblokkerende midler som ex. Zantac m.m.

Man skal også være forsiktig med å drikke for meget vann før man legger seg. Pga dehydrering av hjernecellene kan dette føre til for stort vanntrykk innad i cellene. I verste fall kan cellene pga for stort vanntrykk medføre spregning. Det er rapportert om dødsfall som følge av dette.

Det beste rådet er å unngå for stort alkoholinntak, i verste fall før man legger seg. Ikke sovne på oppadstigende rus. I tillegg sørge for jevn væsketilførsel i form av vann i løpet av kvelden og før sengen.

Om morgenen kan man ha nok tilgjengelig med væske uten alkohol (kanskje helst rent vann). I verste fall smertestillende, eventuelt sammen med syrehemmende midler. Her spiller også symptomene etter alkoholinntak rolle for behandlingen. Noen ganger hjelper det også med motorikkfremmende legemiddel, eks. Afipran.

Mange blir også deprimert av en fyllekule . Enkelte medikamenter hjelper, men de fleste av disse gir en viss ruseffekt.

Det beste vil da kanskje være å sove litt lengre mens man rehabiliterer med andre midler og væsketilførsel innimellom.
Hilsen Vidar J. Kirkerød

Kåres råd mot fyllesyke
Drikk et glass med fløte før du går ut på byen , og du kan drikke hvem som helst under bordet. Garantert!
Hilsen Kåre

Mozon.no, 01.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer