Å rense kroppen innvendig

Vi pusser tenner for å unngå å få tannråte, vi vasker oss nedentil og på hendene for å unngå infeksjoner. Kan vi gjøre noe for å rense kroppen innvendig og har det noen hensikt å gjøre det?

Publisert
Sist oppdatert

Av Bernt Rognlien
Lege og urtemedisiner

Det er lett å forstå at det er viktig å mosjoner og trene for å opprettholde en god hjerte og lungefunksjon og at det bedrer muskelfunksjon og blodsirkulasjon. For å rense kroppen er det viktig å opprettholde en god nyre, lever og tarmfunksjon. Nyrene skiller ut avfallstoffer gjennom urinen og leveren nedbryter og nøytraliserer giftstoffer i kroppen så de enten skilles ut via urinen eller via gallen og tarmen. Kroppen må hele tiden fjerne nye avfallstoffer som dannes og bryte ned å skille ut giftstoffer er også en kontinuerlig prosess som foregår hele tiden. Svikter nyre og lever vil det hopes opp avfallsstoffer og giftstoffer i kroppen og vi vil død av selvforgiftning.

Vi kan hjelpe kroppen til å rense seg selv ved å stimulere nyrefunksjonen og stimulere leverens avgiftningsfunksjon. Skal vi gjøre det bør vi første bringe kroppen i en tilstand hvor vi belaster den minst mulig med nye avfallstoffer og giftstoffer. Det gjør vi best ved å unngå alkohol, tobakk og andre kjente belastende stoffer i tillegg til å spise rikelig med ferske grønnsaker, bær og frukter. For å avlaste nyrefunksjonen er det viktig å drikke rikelig med rent vann.

Nyrene skiller lettere ut avfallstoffer hvis vi drikker mye vann. Nyrene arbeider tyngre hvis vi drikker lite, for da må urinen konsentreres mer for å skille ut avfallsstoffer. For å avlaste nyrene er det derfor viktig og drikke rikelig og helst drikke rent og friskt vann. Hvor mye vi bør drikke er avhengig av hvordan vi lever. Mennesker som har stor fysisk aktivitet bør drikke mer enn mennesker som sitter mye stille, fordi mye fysisk aktivitet gir økt væsketap via svette og via luftveiene. Er du lite fysisk aktiv bør du drikke minst 2 liter daglig, gjerne 3 liter, for å opprettholde en god nyrefunksjon og lette nyrenes utskillelse av avfallstoffer.

Er du fysisk aktiv bør du drikke mer. Du bør drikke rent vann, urteteer, grønn eller svart te og frukt eller bærsafter eller grønnsakssafter uten mye sukker eller salt. Du bør drikke lite søtt mineralvann, lightbruser eller andre drikker med mye konserveringsmidler, sukker og kjemikalier. For å stimulere nyrefunksjonen kan du bruk urteteer som kjerringrokk, gullris og løvetann som virker lett vanndrivende og øker utskillelsen av avfallstoffer uten å irritere nyrene.

Leveren bryter lettere ned avfallstoffer hvis vi ikke samtidig belaster den med mye fet mat, andre giftstoffer som alkohol, løsemidler, leverskadelige legemidler som paracetamol, eller leverskadelige naturstoffer som det er rikelig av i alle næringsmidler som inneholder ulike muggsopper. I en rekke friske grønnsaker er det stoffer som stimulerer og støtter leverens avgiftende funksjon, særlig rå kål-grønnsaker og løk-grønnsaker har gunstige avgiftende virkning på leverfunksjonen. Et kosthold rikt på frukt og bær som inneholder rikelig med antioksydanter vil også ha en avgiftende virkning. Bitre næringsmidler som grapefrukt, artisjokk, endevie(sikkori) og bitre salater stimulerer utskillelse av galle og dermed utskilles av giftstoffer via galle og tarm. Et problem er at mange av de nedbrytningsstoffene som skilles ut via galle reabsorberes lenger nede i tarmen. For å unngå at giftstoffer tas opp igjen etter at de er utskilt via galle, må vi spise et fiberrikt kosthold som vil binde galle og giftstoffer som skilles ut via gallen. Rikelig med fiber vil medføre at mer giftstoffer skilles ut via tarm. Urter som stimulerer leverens avgiftende funksjoner er først og fremst mariatistel. Urter som artisjokk og gurkemeie og kvann vil øke utskillelse av giftstoffer ved å øke utskillelsen av galle.

En god tarmfunksjon er viktig for å rense kroppen, vi går rundt med en til to kilo bakterier i tarm. Forstyrrelser i denne bakteriefloraen kan gi sykdom både fordi bakteriene kan produsere skadelige giftstoffer og fordi de kan forårsake infeksjoner. I en sunn tarmflora er det 4 - 500 ulike bakterier som lever i økologisk likevekt. Ubalanse den økologiske balansen i tarm vil også forstyrre næringsopptaket. Den viktigste delen av immunapparatet i tarmen er de gode tarmbakteriene - melkesyrebakterier - ulike lactobasiller og bifidus bakterier. Disse bakteriene skal dominere i bakteriefloraen i tarm for å beskytte oss mot sykdom.

Mye ferdigmat med konserveringsmidler og antibiotika bør unngås fordi det ødelegger de gode tarmbakteriene, og kan skape store ubalanser i tarmflora. Dette kan både gi diare, luft og vedvarende fordøyelsesplager, men også tretthet og uopplagthet pga dårligere næringsopptak eller produksjon av giftstoffer. Mye sukker og lett absorberbare karbohydrater bør reduseres til et minimum fordi dette vil være lett tilgjengelig næring for alle typer bakterier og sopp å bidra til gjæring og ubalanse i økosystemet i tarmen. Grunnlaget for en sunn tarmflora er å spise mye frukt og grønnsaker og fiberrik mat. Det vil gi regelmessig tarmtømming og motvirke oppvekst av farlige mikrober.

For å få en robust tarmflora kan du ta tilskudd av gode tarmbakterier , særlig bifidus og lactobasiller. Dette bør alltid gjøres etter en antibiotikakur eller etter lengre perioder med mye inntak av søtsaker og usunn mat med mye konserveringsmidler.

Har du forstoppelse, kronisk tykktarmbetennelse, divertikler eller andre langvarige fordøyelsesplager med oppblåsthet og gjæring kan du godt tømme tarmen skikkelig før du tar en slik kur. Tarmtømming kan du for eksempel gjøre ved å ta magnesiumsalter som glaubersalt eller engelsk salt, 2-4 teskjer i ½ -1 liter vann. Tar du dette om morgenen skyller det gjennom tarmen i løpet av 1-2 timer og du får tømt tarmen for masse bakterier og mikrober som ikke skal være der. En slik indre tarmrens er et fint utgangspunkt for å så igjen med gode melkesyrebakterier og starte et sundt kosthold, spise mye frukt og grønnsaker og lite sukkerstoffer.

I helsekostbutikker finnes det en rekke sammensatte preparater for å rense kroppen som Biodrain, Tonidren, Cleanout, Kuren og Vogel rensekur. Dette er preparater sammensatt av urter som både stimulerer nyrer , lever og tarm.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer