Abortpille kan redde hjerneceller

Mifepristone er i Norge best kjent som virkemiddelet i såkalte abortpiller. Forsøk på rotter viser nå at middelet også har en evne til å beskytte hjerneceller mot skade.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne ved Gynuity Health Projects i New York har gjennomført tester på celler fra laboratorierotter som ble tilført Mifepristone. Det viste seg at cellene som var forventet å dø raskt, overlevde langt lenger enn før. Resultatene er presentert i siste ukes utgave av Proceedings of the National Academy of Sciences.

- Stoffet har helt klart en effekt på hjernen. Men dette er grunnleggende forskning, det gjenstår fortsatt å se om disse resultatene kan overføres og brukes til noe positivt hos mennesker, sier Beverly Winikoff ved Gynuity Health Projects. Dersom effekten av medikamentet kan overføres til mennesker kan det ha stor betydning for behandling av pasienter med akutte hjerneskader.

Mifepristone brukes som abortpille i Norge under navnet Mifegyne og gis kun under overvåkning og oppfølging fra sykehus. I USA har medikamentet vært svært omstridt og lenge vært nektet salg, hovedsakelig på grunn av press fra konservative anti-abort tilhengere.

Det har tidligere vært antatt at Mifepristone kan beskytte hjerneceller ved hodeskader men forskningen har hittil vært mangelfull. Forskerne vet ennå ikke presist hvordan stoffet holder hjernecellene i live lenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer