Jusstudent Malin Garnes (25) står bak kontoen «Jussnakk» på TikTok og har over 100 000 følgere. Her formidler hun juss i samfunnet på en lettfattelig måte. Videoene omhandler blant annet rettigheter, krav og regler.
Garnes har ved flere anledninger satt lys på boligannonser som markedsfører seg med flere soverom enn det som egentlig viser seg å være godkjent.
I en av hennes nyeste videoer snakker hun om en boligannonse fra Krogsveen som markedsføres i annonsen og plantegningen med fire soverom og to bad. I salgsoppgaven står det likevel at flere av rommene ikke er godkjent for varig opphold.
Det var TV 2 som omtalte saken først. Til kanalen forklarer Krogsveen, som sto bak den aktuelle boligannonsen at det er en glipp fra deres side, og at de jobber for å gjøre alt tydelig og riktig.

Ekspert: - Ikke vent
Får mange henvendelser
Til DinSide forteller Garnes at hun har fått flere henvendelser fra folk som har fått seg denne type overraskelse i forbindelse med boligkjøpet.
- Folk finner ut at boligen de kjøpte for to år siden har soverom som ikke er godkjent for varig opphold. Det er absolutt et problem, påpeker hun.
Hun anbefaler derfor å sjekke at soverom og rom er oppført som godkjent for varige opphold.

Advarer: - I grenseland
Ikke undervurder den
Bolig er som regel en stor og viktig investering forbrukere gjør i løpet av livet. Når du skal inn på boligmarkedet, er det svært mye informasjon du må sette deg inn i og forstå.
- Det er selvfølgelig veldig mye man bør sjekke og mange feller man kan gå i. Salgsoppgaven er ofte lang, så det er kanskje lurt å få hjelp, sier Garnes.
- Jeg ville ikke undervurdert salgsoppgaven. Der står det mye detaljer, så les den nøye, råder hun.
Dette er også Forbrukerrådet sterkt enig i.
- Før du legger inn bud, må du være sikker på at du har fått med deg alle viktige opplysninger om boligen. Det holder ikke å klikke seg gjennom Finn-annonsen og gå på visning. Du må alltid lese salgsoppgaven grundig, og se nøye på vedlegg som tilstandsrapport og egenerklæringsskjema, forklarer forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet til DinSide.
Må sørge for dette
I dag kan forbrukere se boliger til salgs i sosiale medier som Instagram, TikTok, Facebook og YouTube. Her er bilder og video i fokus, og det er mindre plass til å gi viktige opplysninger, ifølge forbrukerjuristen
- Når eiendomsmeglere bruker denne type markedsføringskanaler, må de sørge for at forbrukeren skjønner hvor viktig det er at de leser den komplette salgsoppgaven i tillegg. Eiendomsmegler kan for eksempel oppfordre forbrukerne til å klikke på en lenke eller til å bruke en QR-kode der salgsoppgaven ligger elektronisk, og dokumentene bør ligge fremme på visning, sier Gløersen og fortsetter:
- Selv om kravet til informasjon er mer omfattende i salgsoppgaver enn i annonser og markedsføring i sosiale medier, gjelder det overordnede prinsippet om at informasjonen må være balansert og ikke virke villedende for all markedsføring, uansett kanal og format.

Over en milliard til gode
Kan gi grunnlag for prisavslag
- Hva skjer dersom man kjøper en bolig i god tro om at alle rommene er godkjent som soverom, men det viser seg i ettertid at ikke alle soverommene er godkjent?
- Dette blir en vurdering etter avhendingsloven. Har du kjøpt en bolig der det i etterkant viser seg at du har fått uriktige opplysninger om antall godkjente soverom, kan dette gi grunnlag for et prisavslag. I helt spesielle og svært alvorlige tilfeller kan det være snakk om å heve kjøpet, svarer forbrukerjuristen.
Hun legger til at dersom en bolig blir markedsført med flere soverom enn det som er godkjent, kan det være et brudd på markedsføringsloven og eiendomsmeglerloven, som kan få konsekvenser for megler.