- ADHD-barn bør hjertetestes

Barn med ADHD bør hjerteundersøkes før de får medisiner, mener eksperter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sykdommen ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) gir seg utslag i hyperaktivitet, impulsivitet og konsentrasjonsproblemer fra tidlig alder. Flere av medisinene som brukes mot ADHD er sentralstimulerende og kan gi blodtrykksstigning og økt hjertefrekvens.

Les også: Flere får ADHD-piller

Nå går American Heart Association ut med anbefalinger om at barn med ADHD bør få hjerterøntgen før de behandles for sykdommen. Oppfordringen kommer etter en serie med plutselige dødsfall hos 19 barn som alle brukte ADHD-medisiner.

Anbefaler undersøkelse

- Legemiddelverket har tidligere anbefalt at det helst bør tas EKG av barn som skal få behandling for ADHD. Nå er det jo slik at dette er en behandling som skal gå over lang tid, så det er viktig å kartlegge i forkant at barnet ikke har hjertesykdom som kan bli forverret gjennom bruk av legemidler, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Han understreker at det er stor enighet om å gjøre en grundig vurdering av barn som skal starte med ADHD-medisiner.

Les også: Fiskeolje mot ADHD

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer