- ADHD-barn bør hjertetestes

Barn med ADHD bør hjerteundersøkes før de får medisiner, mener eksperter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Uansett hvilket legemiddel som velges bør barnet undersøkes grundig først.


Sykdommen ADHD (attention-deficit hyperactivity disorder) gir seg utslag i hyperaktivitet, impulsivitet og konsentrasjonsproblemer fra tidlig alder. Flere av medisinene som brukes mot ADHD er sentralstimulerende og kan gi blodtrykksstigning og økt hjertefrekvens.

Les også: Flere får ADHD-piller

Nå går American Heart Association ut med anbefalinger om at barn med ADHD bør få hjerterøntgen før de behandles for sykdommen. Oppfordringen kommer etter en serie med plutselige dødsfall hos 19 barn som alle brukte ADHD-medisiner.

Anbefaler undersøkelse

- Legemiddelverket har tidligere anbefalt at det helst bør tas EKG av barn som skal få behandling for ADHD. Nå er det jo slik at dette er en behandling som skal gå over lang tid, så det er viktig å kartlegge i forkant at barnet ikke har hjertesykdom som kan bli forverret gjennom bruk av legemidler, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk til DinSide Helse.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Han understreker at det er stor enighet om å gjøre en grundig vurdering av barn som skal starte med ADHD-medisiner.

Les også: Fiskeolje mot ADHD

- Dersom det for eksempel finnes hjertesykdom i familien, er det en viktig faktor å ta hensyn til med tanke på hvor grundig undersøkelsen må være før behandlingen starter, understreker han.

Når det gjelder legemidler som brukes til behandling av ADHD i Norge er Ritalin og Concerta ifølge Madsen de mest brukte. Begge inneholder metylfendiat og er såkalte sentralstimulerende legemidler. I tillegg benyttes Strattera som inneholder atomoksetin som virker på en annen måte.

- Uansett hvilket legemiddel som velges bør barnet undersøkes grundig først, understreker Madsen.

Les også: Slår ADHD-alarm

Vil sikre trygg behandling


Hjertespesialist Victoria Vetter ved University of Pennsylvania School of Medicine har ledet arbeidet med å hjerteteste drøyt 1100 barn med ADHD. Av disse hadde om lag to prosent en form for hjertelidelse.

- Vi vil ikke at de barna det gjelder skal miste muligheten for behandling, vi ønsker bare at behandlingen skal være så sikker som mulig, sier hun til CNN.

I Norge blir over 11.000 personer under 20 år medisinert for ADHD.

Les også: ADHD-jenter glemmes

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer