ADHD-jenter glemmes

Jenter med ADHD får like alvorlige symptomer som gutter, men blir sjeldnere fanget opp.

Publisert
Sist oppdatert

Gutten som fyker rundt i klasserommet, som ikke klarer å sitte stille og som i hvert fall ikke har gjort leksene sine. ADHD blir ofte regnet som en guttesykdom.

Men til tross for økt oppmerksomhet i mediene, er det grunn til å tro at mange jenter med ADHD fremdeles ikke fanges opp av hjelpeapparatet. Årsaken er at ADHD-jenter ikke alltid herjer like mye rundt i klasserommet, slik gutter med lik diagnose gjør.

- Jenter får oftere ADHD på en mer innaddrettet måte enn guttene. Deres vansker blir derfor ikke så lett lagt merke til. Jenter som er hyperaktive og utagerende blir derimot lettere fanget opp, sier nevropsykolog Merete Øie ved Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) ved Sykehuset Innlandet HF Lillehammer, til Mozon.

Øie legger til at gutter også kan ha ADHD uten å være hyperaktive, og at skole og helsesøstre kan ha problemer med å fange opp disse og.

Fanges ikke oppI flere studier blir diagnosen gitt to til tre ganger hyppigere hos gutter enn hos jenter.

I kliniske utvalg av skolebarn som får ADHD-diagnose, er rundt 75 prosent gutter, mens andelen er på cirka 60 prosent i epidemiologiske studier. Det betyr at 15-20 prosent av jentene ikke fanges opp i klinikken, skriver Dagens Medisin.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer