ADSL-snikene

SURFING: I følge Telenor velger tre av fire ADSL-kunder den billige folkepakken - med volumbegrensning. Blir de lurt?

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Suksessen til produktet kan gjøre at Telenor lokker konkurrentene med på samme strategi. På sikt kan det bety volumbegrenset ADSL for alle.

Når billig blir dyrt

For de som bare bruker ADSL-linjen til nettsurfing, vil ikke dette være noe stort problem. For deg som har blitt vant til å utnytte bredbåndsteknologien for alt den er verdt, er saken en annen.

Og her er poenget: Bredbåndskundene bruker teknologien på en helt annen måte enn andre brukere. En undersøkelse Norsk Gallup gjorde for ADSL-leverandøren NextGenTel viser at deres brukere i snitt laster ned hele 6,5 gigabyte i måneden. Det er hele 5,5 gigabyte mer per måned enn Telenors kunder med volumbegrensning kan laste ned.

Tilhører du den gruppen som allerede har et slikt bruksmønster eller tror at du vil bruke nettets muligheter mer aktivt med ADSL-tilknytning, vil det å velge en volumbegrenset tilknytning fort bli dyrt. Grunnprisen på abonnementet er nemlig ikke alt - du må nemlig betale ekstra for å laste ned data i ADSL-tempo - så fort volumtaket er nådd.

Trykk her for å se hva ADSL-prisene vil bli - forutsatt at du laster ned 6,5 GB i måneden - med Telenors folkepakke, eller med Tele2 og NextGenTel.

En gigabyte

Telenors folkepakke lar deg laste ned en gigabyte (1GB) per måned. Husk også at 1 GB er et øvre tak og ikke en beholdning. Dersom du ikke klarer å bruke opp hele volumet i september, kan du altså ikke overføre det resterende volumet til oktober.

Er 1 GB mye eller lite?
På Telenors nettsider sammenlignes 1 GB med 200 mp3 filer, cirka 20.000 websider, 500.000 e-postmeldinger uten vedlegg, eller ubegrenset med chatting. For de fleste av oss høres det svært så bra ut, men tall fra Digi gir et annet bilde.

Laster du ned en spillefilm er du straks oppe i 600-700 MB, mens en spilldemo gjerne er på 100-200 MB. Laster du ned en spillefilm og to spilldemoer den første i hver måned, har du altså overskredet volumbegrensningen for resten av måneden.

Hva skjer med Telenor-kunder som bryter GB-begrensningen?


Når bruken overstiger 1 GB, kan kundene fortsette å surfe - men hastigheten blir redusert fra ADSL til vanlig ISDN-linje på 64 kbps. Dette koster ingenting.

Du kan imidlertid betale deg ut av volumbegrensningen - men for kunder med samme bruksmønster som kundene til NextGenTel, vil det likevel bli dyrt å velge Telenors folkepakke.

Å betale seg ut av volumbegrensningen kan gjøres på to måter:

  • Ved å kjøpe en ny reserve, kalt påfyll.

    Påfyllskvoten på 5 GB ekstra koster 99 kroner, og fungerer slik: Idet du har brukt opp månedskvoten, begynner du automatisk å bruke av reserven. Når en ny måned starter, begynner du igjen å bruke av den "vanlige" gigabyten, mens reserven spares til neste gang du har bruk for den.

    Påfyllet har imidlertid en maksimal varighet på ett år. Når reserven er brukt opp - eller det har gått ett år - må du kjøpe nytt påfyll til nye 99 kroner. Du kan fylle opp reserven så ofte som du ønsker.

  • Ved å kjøpe nattsurf.
    Nattsurf lar deg laste ned så mye du vil fra nettet fra klokken 01.00 til 09.00, uten at din månedlige gigabyte-rasjon blir redusert. Nattsurf koster 49 kroner per måned.
Trykk på lenkene nederst til venstre for å se hva ADSL-prisene vil bli med Telenors folkepakke, eller med Tele2 og NextGenTel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer