Advarer: - Et rødt flagg

- Skjer på andre måter enn før.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste åra har bruktkjøp bare blitt mer og mer, og det er ikke utenkelig at det lå flere brukte gaver under juletreet i år.

I en pressemelding advarer Tina Jerstad, kommunikasjonsrådgiver i Tenerity, mot svindel på bruktmarkedet. Selskapet jobber blant annet med å hjelpe folk som blir utsatt for svindel.

- Svindel på bruktmarkedet er ikke noe nytt, men nå skjer det på andre måter enn før. Og de kriminelle blir stadig dyktigere. I en hektisk hverdag er det lett å bli uoppmerksom. Du går bare raskt inn på mobilen for å ferdigstille et kjøp eller et salg mens du rører i middagsgryta og ungene krangler. Det kan fort bli dyrt, forteller hun.

Jerstad informerer om at det ikke bare er personer som kjøper som risikerer å bli svindlet, men også hvis man selger på bruktmarkedet.

- Svindlerne kjenner systemene godt, og har ofte hentet inn mye informasjon om deg. De kan også bruke detaljer som de finner i sosiale medier. Slik blir du lettere manipulert til å gjøre som de vil.

Kommunikasjonsrådgiveren trekker fram at det er vanlig at selger blir lurt til å betale frakt.

- Her er flere kreative historier ute og går. Noen forteller at de vil kjøpe bil til datteren sin som bor i Danmark, andre sier at de ikke kan bruke betalingsløsningene som finnes i appen fordi de bor i utlandet. Lange, kompliserte historier er et rødt flagg.

De siste åra har det flommet over av ulike svindelforsøk i alle kanaler for tida. Tidligere i år skrev DinSide om at dette har gjort at storbanker og politiet har gått sammen om en storstilt kampanje mot svindel.

Tenerity har tidligere opplyst om at de siden 2020 har sett en tidobling i antallet personer som har fått kontoene sine tømt etter svindel med BankID.