Advarer: - Fikk bank­kontoen tømt

Mikaela Dahl skulle bare selge ei jakke på nettet. Så ble bankkontoen hennes tappet for penger.

SVINDLET: Mikaela Dahl skulle bare selge ei jakke på Tise, men så gikk det fryktelig galt. Nå advarer hun andre. Foto: Privat
SVINDLET: Mikaela Dahl skulle bare selge ei jakke på Tise, men så gikk det fryktelig galt. Nå advarer hun andre. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Vinteren har for alvor meldt sin ankomst flere steder i landet.

I den anledning bestemte Mikaela Dahl og datteren seg for å selge en brukt Parajumper-jakke på gjenbruksappen Tise. Pengene skulle brukes til å finansiere en ny jakke for sesongen.

Kort tid etter at de la ut jakka for salg forrige tirsdag, meldte en «kjøper» sin interesse. Vedkommende ønsket å få jakka sendt i posten, og sendte deretter fullt navn, telefonnummer og adresse til familien. Dahl kontrollsjekket opplysningene både på 1881 og i Vipps - og det stemte overens med det kvinnen hadde oppgitt, skriver Halden Arbeiderblad, som først omtalte saken.

Likevel gikk det fryktelig galt.

- Svindlet for 24 000

Ettersom opplysningene stemte overens, tenkte Dahl at alt var i orden.

- Det hele foregikk på vanlig måte, der vi ble enige om å sende pakken i posten mot at hun betalte fraktkostnadene. Kjøperen ønsket å bruke HeltHjem som leveringsleverandør. Etter å ha sjekket hjemmesidene deres, kom vi fram til at frakten havnet på 139 kroner, sier Dahl til Dagbladet.

Dahl skrev til kjøperen at dersom hun vipset 650 kroner for jakka og 139 kroner for frakt, ville de sende jakka i posten dagen etter.

SKULLE SELGES: Denne Parajumper-jakka skulle selges på Tise - men så ble familien svindlet. Foto: Privat
SKULLE SELGES: Denne Parajumper-jakka skulle selges på Tise - men så ble familien svindlet. Foto: Privat Vis mer

- Men istedenfor fikk jeg en melding fra et nummer som utga seg for å være HeltHjem. I meldingen ble jeg bedt om å trykke på en link for å fullføre handelen. Jeg har aldri brukt HeltHjem før og tenkte derfor ikke så mye over det, sier hun.

Uvitende om at kjøperen ikke var kvinnen hen utga seg for å være, trykket Dahl på lenken. Hun ble sendt videre til en nettside hvor hun fikk beskjed om å fylle ut personlig informasjon, før hun deretter måtte hun logge inn med bank ID.

Dagen etter, da hun sjekket bankkontoen for å se om pengene fra kjøperen hadde kommet inn, fikk hun hakeslepp.

- Jeg skjønte ingenting da jeg logget meg inn i nettbanken og så at det hadde blitt gjennomført flere transaksjoner mellom kontoene mine. Svindleren har tatt penger fra to ulike sparekontoer over til brukskontoen min, for så å øverføre det til seg selv, sier Dahl til Dagbladet.

Hun forteller at 2000 euro - tilsvarende litt over 24 000 kroner - hadde forsvunnet ut av kontoen hennes.

- Komplett idiot

Dahl forteller at hun i full panikk ringte banken for å få sperret alt av bankkort og bank ID. Så politianmeldte hun saken.

- Saken ble etterforsket, men saken ble til slutt henlagt. Jeg er likevel takknemlig for at de tok saken seriøst, sier Dahl til Dagbladet.

Nå ønsker hun å advare andre.

- Jeg er egentlig en skeptisk person av natur, og jeg er fullt klar over at det hele tida advares mot å trykke på slike lenker. Jeg føler meg som en komplett idiot, men noen ganger trår man feil i en stresset hverdag, sier Dahl til Dagbladet.

- Jeg synes dette var en utrolig skummel opplevelse. Det er ubehagelig å vite at det er så lett for noen å få fullstendig innsikt i og kontroll på andres bankkontoer. Det er fort gjort å trå feil, og jeg synes det er viktig å minne om hvor galt det kan gå. Ikke trykk på lenker du får tilsendt - heller ikke hvis det ser troverdig ut, legger hun til.

Dagbladet har sett dokumentasjon på det som skal være svindeltransaksjonen, samt noe kommunikasjon med Øst politidistrikt.

HeltHjem advarer

Familien har imidlertid hatt hell i uhell - og fått tapet dekket av banken. Det eneste de har måttet betale, er 450 kroner i saksomkostninger, ifølge Dahl.

Dattera har fått ny vinterjakke, men noe mer nettshopping blir det neppe.

- Fra nå av vil vi bare handle fysisk i butikk. Jeg orker ikke dette en gang til, sier hun og ler.

HeltHjem er klar over problematikken, og advarer om svindelforsøk på hjemmesiden deres:

«Vi opplever dessverre svindel på SMS - husk at vi ALDRI vil be om penger, kontoinformasjon, eller andre former for betaling fra deg. Vi vil heller ALDRI linke til steder som gir deg penger. Vi ber deg se bort ifra denne sms-en og ikke trykk på linken.»

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer