Advarer foreldre mot å stille som kausjonister

- Bør tenke seg godt om, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.

FLERE ALTERNATIVER: Mange foreldre ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Men ikke alle alternativer er like gode. Foto: Colourbox/DinSide
FLERE ALTERNATIVER: Mange foreldre ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Men ikke alle alternativer er like gode. Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre ønsker å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Men de bør tenke deg godt om før de velger hvilket middel de skal bruke for å hjelpe barna sine til sitt første hjem.

- Enkelte banker har strammet inn på for eksempel førstehjemslån. Tidligere var det veldig vanlig å gi hundre prosents førstehjemslån, men det er ikke alle banker som gjør det lenger. I stedet er det blitt mer vanlig at bankene krever ekstra sikkerhet, og da må foreldrene på banen, sier forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm.

Undersøkelser utført av Synovate for Postbanken viser at drøyt halvparten av foreldrene ønsker å hjelpe barna økonomisk til å skaffe seg bolig. Men hvordan foreldrene hjelper barna varierer.

Les også: Så mye må du regne med å betale

Mye ansvar som kausjonist

En måte å hjelpe barna til å få lån, er å stille som kausjonist. Men før du skriver under på papirene, bør du vite hva du gir deg ut på.

Ellen Dokk Holm er forbrukerøkonom i Postbanken. Foto: Kim Jansson
Ellen Dokk Holm er forbrukerøkonom i Postbanken. Foto: Kim Jansson Vis mer


- Å være kausjonist vi si at du er medansvarlig for lånet. Og det kan bli et problem. I verste fall blir det foreldrenes ansvar å betale lånet, om poden ikke leverer. Da må man spørre seg om man har råd til det?

Dokk Holm sier at i tider med økende arbeidsledighet, slik som vi har vært gjennom siden finanskrisen slo inn over landet høsten 2008, er det større sjanser for at de unge kan få problemer med å betjene lånet.

- Om det skulle bli enda høyere arbeidsledighet, er det selvfølgelig de unge og nyutdannende det går først ut over. Er en usikker på utsiktene, bør en finne andre måter å hjelpe barna på.

Beste lånerenter: lån 1 mill | lån 2 mill | førstehjemslån

Hva med barn nummer to?

Om barnet kan betjene lånet, er ikke den eneste problemstillingen foreldre bør tenke gjennom før en hjelper til med boligkjøp.

- Jeg har snakket med foreldre som er kausjonist for barn nummer én, men hva om de har to eller tre barn? De ønsker jo sikkert å gjøre likt for dem alle, men har ikke mulighet til å hjelpe nummer to eller tre. De færreste ønsker å gjøre forskjell, sier Dokk Holm.

En bør også snakke med barna om hvordan en best mulig kan støtte opp om boligkjøpet. Dokk Holm sier at undersøkelser viser nemlig at mange unge ikke synes det er særlig gunstig at foreldrene har medansvar for lånet sitt.

- Mange unge mennesker synes er greit å slippe å ha foreldrene som kausjonister. For når foreldrene er medansvarlige for lånet, da kan jo mor eller far for eksempel si at nå må du slutte å gå på byen hver fredag, og heller spare penger. Foreldrene må jo ta litt mer del i økonomien, mens unge folk ønsker å være helt selvstendige og uavhengige, forklarer Dokk Holm.

Her er alternativene

En undersøkelse fra 2009 viser at den mest vanlige måten å hjelpe barna inn på boligmarkedet, er å gi penger.

- De aller fleste gir relativt høye engangsbeløp, ofte rundt 200-300.000 kroner, sier Dokk Holm.

Et par til tre prosent kjøper leilighet til barna.

Dersom foreldrene verken har mulighet til å kjøpe leilighet, stille som kausjonist eller gi penger, finnes det et annet godt alternativ.

- Mange velger å la barna bo hjemme etter at de har fylt 18 år. Spesielt kvinner synes dette er et godt tiltak for å hjelpe barna økonomisk, viser undersøkelser. La barna bo hjemme i en periode, og spare i BSU, sier Dokk Holm.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer