Advarer foreldre mot å stille som kausjonister

- Bør tenke seg godt om, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.

FLERE ALTERNATIVER: Mange foreldre ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Men ikke alle alternativer er like gode. Foto: Colourbox/DinSide
FLERE ALTERNATIVER: Mange foreldre ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Men ikke alle alternativer er like gode. Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre ønsker å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Men de bør tenke deg godt om før de velger hvilket middel de skal bruke for å hjelpe barna sine til sitt første hjem.

- Enkelte banker har strammet inn på for eksempel førstehjemslån. Tidligere var det veldig vanlig å gi hundre prosents førstehjemslån, men det er ikke alle banker som gjør det lenger. I stedet er det blitt mer vanlig at bankene krever ekstra sikkerhet, og da må foreldrene på banen, sier forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm.

Undersøkelser utført av Synovate for Postbanken viser at drøyt halvparten av foreldrene ønsker å hjelpe barna økonomisk til å skaffe seg bolig. Men hvordan foreldrene hjelper barna varierer.

Les også: Så mye må du regne med å betale

Mye ansvar som kausjonist

En måte å hjelpe barna til å få lån, er å stille som kausjonist. Men før du skriver under på papirene, bør du vite hva du gir deg ut på.

- Å være kausjonist vi si at du er medansvarlig for lånet. Og det kan bli et problem. I verste fall blir det foreldrenes ansvar å betale lånet, om poden ikke leverer. Da må man spørre seg om man har råd til det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer