Advarer foreldre mot å stille som kausjonister

- Bør tenke seg godt om, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.

FLERE ALTERNATIVER: Mange foreldre ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Men ikke alle alternativer er like gode. Foto: Colourbox/DinSide
FLERE ALTERNATIVER: Mange foreldre ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. Men ikke alle alternativer er like gode. Foto: Colourbox/DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre ønsker å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet. Men de bør tenke deg godt om før de velger hvilket middel de skal bruke for å hjelpe barna sine til sitt første hjem.

- Enkelte banker har strammet inn på for eksempel førstehjemslån. Tidligere var det veldig vanlig å gi hundre prosents førstehjemslån, men det er ikke alle banker som gjør det lenger. I stedet er det blitt mer vanlig at bankene krever ekstra sikkerhet, og da må foreldrene på banen, sier forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm.

Undersøkelser utført av Synovate for Postbanken viser at drøyt halvparten av foreldrene ønsker å hjelpe barna økonomisk til å skaffe seg bolig. Men hvordan foreldrene hjelper barna varierer.

Les også: Så mye må du regne med å betale

Mye ansvar som kausjonist

En måte å hjelpe barna til å få lån, er å stille som kausjonist. Men før du skriver under på papirene, bør du vite hva du gir deg ut på.

- Å være kausjonist vi si at du er medansvarlig for lånet. Og det kan bli et problem. I verste fall blir det foreldrenes ansvar å betale lånet, om poden ikke leverer. Da må man spørre seg om man har råd til det?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.